8 Nisan’daki tam güneş tutulması nereden gözlenecek?

8 Nisan’daki tam güneş tutulması nereden gözlenecek?
İki gün sonra gözler gökyüzünde olacak. 8 Nisan'da güneş tutulması gerçekleşecek.yılın ilk tam Güneş tutulması, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde büyük bir heyecanla bekleniyor.

Tutulma, yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyerek gözlemcilere eşsiz bir görsel şölen sunacak.

Ay'ın, Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle oluşacak olan bu olağanüstü doğa olayı, sadece ABD'deki 13 eyalette yüzlerce şehir ve küçük kasabada gözlemlenebilecek. Bu nedenle, Güneş tutulmasını gözlemlemek isteyen birçok insan, tutulmanın görülebileceği bölgelere akın ediyor.

ABD'deki güneş tutulmasının gözlemleneceği eyaletlerde konaklama rezervasyonlarının yüzde 90'ın üzerine çıktığı belirtiliyor. Dallas, Idabel, Littler Rock, Poplar Bluff, Paducah, Carbondale, Evansville, Cleveland, Erie, Buffalo, Burlington, Lancaster ve Caribou gibi şehirler, tutulmanın gözlemlenebileceği başlıca yerler arasında bulunuyor.

Güneş tutulmasının etkisi, bazı bölgelerde sadece saniyelerle sınırlı kalırken, diğer bölgelerde 4 dakikayı aşacak

Tam güneş tutulması nedir?

Tam güneş tutulmasında Ay, Güneş ile Dünya arasından geçerek gezegenimizin yüzeyindeki kısa bir hat boyunca Güneş'in yüzünü tamamen kapatacak.

Buna "tam tutulma güzergahı" adı veriliyor. Gündüz gökyüzü, alacakaranlık ya da şafağa benzer şekilde kararacak. Tam güneş tutulmaları sırasında yarasalar gibi gece yaşayan hayvanların, havanın karardığına inanarak kafaları karışmış bir şekilde uyandıkları biliniyor.

Tam tutulma güzergahındaki yerlerde bulunanlar, parlaklığı nedeniyle genellikle görülemeyen Güneş’in taçküresini yani dış atmosferini görebilecek.

Güzergahın gözlem yapanlar, Ay'ın Güneş'in yüzünün çoğunu gizlediği ancak tamamını gizlemediği kısmi bir tutulmaya tanık olacak.

Bulutlu bir gün ise tüm bu manzarayı bozabilir. ABD’den izlenebilecek bir sonraki tam güneş tutulması ise 2044 yılına kadar gerçekleşmeyecek.

Gelecekteki güneş tutulmaları ne zaman olacak?

NASA'ya göre dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunanlar, önümüzdeki aylarda ve yıllarda başka tutulma deneyimleri yaşayacak.

Bu yıl 2 Ekim'de Güney Amerika'da görülebilecek bir halkalı güneş tutulması gerçekleşecek ve parçalı tutulma Güney Amerika, Antarktika, Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu ile Kuzey Amerika'da görülebilecek.

Kısmi Güneş tutulması 29 Mart 2025'te gerçekleşecek ve Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Atlas Okyanusu ile Kuzey Buz Okyanusu'nda görülebilecek.

Bir başka kısmi Güneş tutulması 21 Eylül 2025'te gerçekleşecek ve Avustralya, Antarktika, Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu'nda görülebilecek.

Halkalı Güneş tutulması 17 Şubat 2026'da Antarktika'da, kısmi Güneş tutulması ise Antarktika, Afrika, Güney Amerika, Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu'nda görülebilecek.

Bir sonraki tam güneş tutulması 12 Ağustos 2026'da gerçekleşecek ve Grönland, İzlanda, İspanya, Rusya ve Portekiz'in küçük bir bölümünde görülebilecek.

Kısmi tutulma ise Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Atlas Okyanusu, Kuzey Buz Okyanusu ve Büyük Okyanus'ta görülebilecek. (Kısa Dalga)

Gündem