81 yaşındaki Makbule Özer cezaevine girmeyecek

81 yaşındaki Makbule Özer cezaevine girmeyecek
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 81 yaşındaki yüzde 61 engelli Makbule Özer için geçen yıl 'cezaevinde kalamaz' , bu yıl ise 'cezaevinde kalabilir' raporu veren Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas dairesinin raporları arasındaki çelişkinin giderilmesini istedi.

Artı Gerçek'ten Şenol Balı'nın haberine göre; Başsavcılık, çelişkinin giderilmesinin ardından Özer'in durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Cezaevine girmeyecek olan Özer hakkında herhangi bir adli kontrol kararı da uygulanmayacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Makbule Özer'in oğlu Medeni Özer, “Aile cezalandırılmak istendi. Hrant Dink'in katilinin serbest bırakıldığı, çete üyelerinin salındığı bir ortamda 81 yaşında ve kendi ihtiyacını karşılamayacak birisinin cezaevine girmesi ne insani ne de hukuki olurdu. Kamuoyunun oluşması bizleri sevindirdi. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları duyarlılık gösterdi" diye konuştu.

'Beraati emsal oluşturmasın diye vermiyorlar'

Annesi Makbule Özer'in beraat ettirilmesini isteyen Medeni Özer, "Bizler bir an evvel beraat edilmesini istiyoruz. Annemin hem kemik erimesi gibi birçok hastalığı var hem de oldukça yaşlı. Kendine bakacak durumda değil. Bunu ATK da biliyor. ATK, hem rahatsızlıkları sıralıyor hem de 'cezaevinde kalabilir' diyor. Yeni kararı bekliyoruz. Burada beraat vererek bunun emsal olmasını istemiyorlar. Çünkü cezaevinde bu durumda birçok tutuklu var" ifadelerini kullandı.

Artı Gerçek'e konuşan ailenin avukatı Fırat Ayan, "Savcılık, iki ATK raporu arasındaki çelişkilerin giderilmesini isteyecek. Birincisinde 'cezaevinde kalamaz' denilmişti, ikincisinde kalabileceği yönünde bir karar çıkmıştı. Bu yeniden değerlendirilecek. Ne kadar sürer bilmiyoruz. O süreç içerisinde Makbule Özer cezaevine gönderilmeyecek. Ev hapsi de uygulanmayacak. Yeni kararı bekleyeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Van’ın Edremit ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Makbule Özer ile 79 yaşındaki eşi Hadi Özer, 24 Temmuz 2018'de evlerine yapılan polis baskınında çocuklarıyla birlikte gözaltına alındı. 'Örgüte yardım etmek' suçlamasıyla Makbule ve Hadi Özer'e 2'şer yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Özer çifti 9 Mayıs 2022’de tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevine konuldu.

Yüzde 61 engelli raporu olan Makbule Özer için ailesi avukatları aracılığı ile adli tıp kurumuna (ATK) başvurdu. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu 5 Eylül 2022’de Özer'in hayatını yalnız idame ettiremeyeceği ve cezaevinde kalamayacağı yönünde karar verdi. Özer’in cezası infaz yasasına göre bir yıl ertelendi. Sürenin dolmasını ardından Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu 1 Kasım 2023'te Makbule Özer için 'cezaevinde kalabilir' raporu verdi.

Gündem