ABD, 14 Mayıs tartışmalarına girmedi: Karar Türk halkının

ABD, 14 Mayıs tartışmalarına girmedi: Karar Türk halkının
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 14 Mayıs öncesi Türkiye'deki tartışmalara girmeden "Karar Türk halkının" dedi.

Türkiye yarın sandık başına gidiyor. Anketler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranlarının birbirine yakın olduğunu işaret ediyor.

Yine Meclis'te de daha fazla vekillik için büyük yarış var. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla, ABD artık farklı bir hükümetle muhatap olabilir.

Basın toplantısında seçimlere ilişkin konuşan Kirby, 'Türkiye’de takdir ettikleri bir demokrasi geleneği olduğunu ve ülkenin demokratik kurumlara sahip olduğunu' vurguladı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre ABD'li yetkiliye, “Bazıları Erdoğan'ın otokratik eğilimleri olduğunu ve muhalefetin adayının Türkiye için daha demokratik bir gelecek sunmaya çalıştığını söylüyor. Seçimler yaklaşırken bu konuda endişeleriniz var mı?’’ diye soruldu.

Kirby, şu yanıtı verdi: “Türkiye'nin gurur verici demokratik kurumları var ve geleceklerine karar vermeyi Türk halkına bırakacağız. Açıkçası seçimler ve adayların kendileri hakkında yorumlara kesinlikle girmiyoruz. Buna Türk halkı karar verecektir. Türkiye'de hepimizin takdir ettiği bir demokrasi geleneği var."

Türk halkının kendi kararlarını verme ve bu kararlarını ifade etmelerine saygı göstereceklerini kaydeden Kirby, “Daha önce de söylediğimiz gibi, orada (Türkiye’de) ve dünyanın her yerinde demokrasilerde elbette özgür ve adil seçimler görmek istiyoruz. Türk halkı sandığa giderken kararını kendisi verecektir. Bu konuda en uygun yaklaşım budur’’ dedi. (Kısa Dalga)

Gündem