'ABD ıslak imza görmek istedi' denilmişti: İletişim Başkanlığı iddiaları kabul etmedi

'ABD ıslak imza görmek istedi' denilmişti: İletişim Başkanlığı iddiaları kabul etmedi
CHP Milletvekili Namık Tan'ın "İsveç’in NATO üyeliği; TBMM kararıyla, Cumhurbaşkanı onayıyla, Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi Cumhurbaşkanı imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istedi" iddiası İletişim Başkanlığı tarafından yalanlandı.

CHP Milletvekili Namık Tan'ın "İsveç’in NATO üyeliği; TBMM kararıyla, Cumhurbaşkanı onayıyla, Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi Cumhurbaşkanı imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istedi. Uçakla New York’a koşturulan imzalı belge Kongre’ye ulaşınca, F16 satışının önündeki engel kalktı" açıklamasında bulunmuştu. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Tan'ın iddialarını yalanlayarak, "Amerika Birleşik Devletleri'nin 200'den fazla çok taraflı anlaşmada depozitör ülke konumunda olduğu için anlaşmalara ilişkin onay belgeleri gibi belgeleri de aldığını" söyledi.

ABD, F-16 sürecini başlatmak için Türkiye’nin İsveç’in NATO'ya katılım belgelerini depozitör ülke olan ABD’ye sunması gerektiği öğrenilmiş, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Reuters’a yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye F-16 konusunda resmi bildirimi yapması için belgelerin Washington’a teslim edilmesini bekleyeceğinin sinyallerini vermişti.

Flake, "Karar Washington'a sunulur sunulmaz (F-16'lar için) resmi bildirim yapılacaktır" demişti. Türkiye dün akşam belgeyi depozitör ülke konumundaki ABD’ye teslim ettikten sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Kongre’ye resmî bildirimde bulunmuştu.

İletişim başkanlığı yalanladı

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tam metninde şöyle denildi:

"İsveç'in NATO üyeliği kararı ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "TBMM kararı, Cumhurbaşkanı onayı ve ⁠Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi ıslak imzalı kararın aslını görmek istedi" iddiası doğru değildir.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Antlaşması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Kuzey Atlantik Anlaşması (NATO'nun kurucu anlaşması) dahil olmak üzere 200'den fazla çok taraflı anlaşmada depozitör (belgeleri saklayan) ülke konumundadır.

ABD, depozitör ülke sıfatıyla "orijinal" anlaşma metinlerini saklamakta ve uygun şekilde imzalanmalarını kolaylaştırmaktadır. Depozitör ülke, aynı zamanda anlaşmalara ilişkin onay belgeleri gibi belgeleri de almaktadır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır.

Karar metni yukarıda da açıkça belirtilen gerekçelerle depozitör ülke olan ABD'ye iletilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."

Ne olmuştu?

TBMM, 1 yılı aşkın süredir devam eden ihtilaflı duruma rağmen İsveç'in NATO üyeliğini 24 Ocak'ta onayladı. 25 Ocak'ta karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı ve böylece kesinleşmiş oldu.

Bu gelişmelerin ardından 2021 yılından beri ABD ile ikili ilişkilerin en önemli gündem maddelerinden biri olan ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda bir pazarlık unsuruna dönüşen F-16'ların Türkiye'ye satışı ile ilgili sürece gözler çevrildi.

Gündem