ABD'den Gezi davası kararına tepki: Osman Kavala ve diğerleri serbest kalmalı

ABD'den Gezi davası kararına tepki: Osman Kavala ve diğerleri serbest kalmalı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala'nın müebbet cezasının istinaf tarafından hukuka uygun bulunmasından 'derin rahatsızlık duyulduğunu' bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın cezasının hukuka uygun bulunmasına tepki gösterdi.

Bakanlık sözcü yardımcısı Vedant Patel, yazılı açıklamasında "ABD, Türk mahkemesinin bugün Osman Kavala hakkındaki mahkumiyet kararını onamasından derin rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyor" ifadesini kullandı.

Toplumun 'misilleme korkusu yaşamadan' insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmayı hak ettiğini belirten sözcü şunları kaydetti: "Daha önce söylediğimiz gibi, Kavala'nın haksız mahkumiyeti insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygıyla bağdaşmıyor. Türkiye'yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyarak Osman Kavala'yı ve keyfi olarak hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz."

Ne olmuştu?

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davasında Kavala'ya 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet vermişti.

Diğer isimler Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye de bu suça yardım ettikleri iddiasıyla 18'er yıl hapse mahkum edilmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf) dünkü kararında yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu. (Kısa Dalga)

Gündem