ABD'den iddia: Rusya, yabancı seçimleri etkilemek için 300 milyon dolar harcadı, adaylara lüks hediye gönderdi

ABD'den iddia: Rusya, yabancı seçimleri etkilemek için 300 milyon dolar harcadı, adaylara lüks hediye gönderdi
ABD istihbaratı, Rusya'nın 2014'ten beri en az 20 ülkedeki seçim sonuçlarını etkilemek için partilere ve adaylara en az 300 milyon dolar yolladığını iddia etti.

ABD istihbaratı, Rusya'nın 2014'ten bu yana 20'den fazla ülkedeki seçimlere müdahale ederek siyasi partilere ve adaylara en az 300 milyon dolar gönderdiğini öne sürdü. euronews Türkçe'nin aktardığı habere göre, üst düzey bir ABD'li yetkili "bunların minimum tahminler" olduğunu ve "Rusya'nın muhtemelen gizlice, tespit edilmeyen daha fazla fon aktardığını" savundu.

İsminin açıklanmaması koşuluyla gazetecilere konuşan yetkili, "Bunun buz dağının sadece görünen kısmı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Raporda, en dikkat çeken iddialar arasında "bir Asya ülkesinde görev yapan Rus büyükelçisinin bir başkan adayına milyonlarca dolar aktardığı" var.

'LÜKS HEDİYELER GÖNDERİLDİ'

ABD istihbaratı olaya karışan ülkeleri açıklamadı. Biden yönetiminde konuya aşina bir kaynağa göre, Rusya, Arnavutluk'taki 2017 seçimlerinde merkez sağ Demokratik Partisi'nden bir adayı desteklemek için yaklaşık 500 bin dolar harcadı. Aynı kaynağa göre, Moskova ayrıca Karadağ, Bosna Hersek ve Madagaskar'daki partileri veya adayları da finanse etti.

Yetkili, Moskova'nın Brüksel'i birçok vakfın ve yapının aşırı sağ adayları desteklediği bir merkez olarak kullandığını ifade etti.

Kaynak, Ekvador'daki Rus büyükelçiliğinin de, seçimlerin sonucunu etkilemek amacıyla 2014 ve 2017 yılları arasında "büyük meblağlarda" para aldığını söyledi.

Washington'a göre, Moskova, Avrupa'daki paravan şirketleri siyasi partileri finanse etmek için kullanırken, Rus devlet şirketleri, fonları Orta Amerika, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yönlendirdi.

İstihbarat raporunda Rusya'nın bazen nakit gönderdiği ancak kripto para birimi ve "lüks" hediyeleri de kullandığı kaydedildi.

'AMERİKAN SEÇİMLERİNE MÜDAHALE' ARAŞTIRILMADI

ABD'nin bu bulguları 100'den fazla ülkenin hükümetleriyle paylaşacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya'nın dış seçimlere müdahale ettiği iddiasının "aynı zamanda egemenliğe bir saldırı" olduğunu söyledi. Price, "Bu, dünyanın dört bir yanındaki insanların kendilerini temsil etmek için en uygun gördükleri hükümetleri seçme yeteneklerini aşındırmaya yönelik bir girişim" dedi.

Raporda, "Rusya'nın Amerikan siyasetine müdahalesi" ise araştırılmadı. ABD istihbarat servisleri daha önce Moskova'yı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hayranlığını dile getiren Donald Trump'ı desteklemek için sosyal medyayı kullanmak da dahil olmak üzere 2016 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlamıştı.

Dünya