ABD'den Türkiye'ye sansür uyarısı

ABD'den Türkiye'ye sansür uyarısı
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, DW ile VOA'nın Türkiye'deki haber sitelerine erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. Sözcü, iki kuruma getirilen lisans şartını sadece teknik bir koşul olarak görmediklerini söyledi.

RTÜK'ün Deustche Welle (DW) ile Amerika'nın Sesi'nin (Voice of Amerika - VOA Türkçe) Türkiye'deki internet sitelerine "lisans almadıkları" gerekçesiyle erişim engeli getirmesine tepkiler sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, iki siteye erişim engeli getirilmesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Sözcü, erişim engelinin "Türkiye’de hükümetin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü üzerindeki kontrolünü genişlettiğini" belirtti.

'BASİT BİR TEKNİK KOŞUL OLARAK GÖRMÜYORUZ'

VOA Türkçe'ye açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, lisansa başvurmadıkları gerekçesiyle getirilen erişim engelinin, "bu kuruluşların internet sitelerini sansürlenmeye veya yasaklanmaya açık hale getirdiğini" ve "bu nedenle lisans koşulunu basit teknik bir koşul olarak görmediklerini" kaydetti.

Sözcü, bakanlığın insan hakları raporlarında lisans koşulunun Türk yetkililer tarafından nasıl uygulandığı konusunda endişelerini ifade ettiğini hatırlattı.

Sözcü, uygulamanın uluslararası çevrimiçi haber kuruluşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü olumsuz şekilde etkileyecek kötü bir emsal oluşturduğunu belirtti.

ABD Kongresi'nden de RTÜK kararı ile ilgili açıklamada geldi. Senato Dışişleri Komisyonu'nun Twitter hesabında yapılan açıklamada, ''Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik son baskılar dehşet verici ve demokratik değerlere aykırıdır. @VOANews ve @dwnews sitelerinin sansür veya misilleme korkusu olmadan yayın yapmasına izin verilmelidir'' denildi.

'ENDİŞE VERİCİ BİR TERCİH'

VOA Türkçe’nin bağlı olduğu federal basın kuruluşu ABD Küresel Medya Dairesi de (USAGM), RTÜK’ün getirdiği erişim engeline karşı yaptığı açıklamada RTÜK’ün hamlesi için ‘’internet sansürünün önünü açmak için endişe verici bir tercih’’ ifadesini kullandı.

1953’ten faaliyette olan ve 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet yayıncılığı yapan Deutsche Welle de erişim engelleme kararına karşı yasal yollara başvuracağını duyurdu.

RTÜK’ten yapılan açıklamadaysa internet üzerinden ‘‘isteğe bağlı yayıncılık’’ mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e yasayla verilmesinden sonra, lisansa tabi olup olmadıklarının tespiti amacıyla geniş kapsamlı taramalara başlandığı ve erişim engellemesi kararı aldırılan VOA Türkçe ve DW Türkçe sitelerinin bu kapsamda olması sebebiyle lisans alması gerektiği savunuldu.

Gündem