ABD'den Ege Adaları'nda 'tarafsızlık' mesajı

ABD'den Ege Adaları'nda 'tarafsızlık' mesajı
ABD'li büyükelçi Flake, Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden gerginlikte ülkesinin tutumunu açıkladı.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake, Ege Denizi'nde Türkiye ya da Yunanistan arasında taraf tutmadıklarını söyledi.

Büyükelçi, ABD'nin Ege'deki pozisyonunda değişiklik yapmadığını ifade ederek, "NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki işbirliğimiz, ortaklardan biri lehine taraf tutmaya ya da dengeyi bozmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır" dedi.

ABD'li büyükelçi, başlıca hedefin bölgede barış ve güvenliğin sağlanması olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Şu anda ortak çabalarımız, Rusya'nın Ukrayna'daki acımasız ve nedensiz savaşını sonlandırmaya odaklanmaktadır. Türkiye, özellikle gıda güvenliğini ileri bir noktaya taşıyarak ve Ukrayna ile Rusya arasında diyaloğu geliştirerek değerli bir destek sağlamayı sürdürmektedir. Yunanistan'la savunma alanındaki iş birliğimiz, Ukrayna'yı ve Orta ve Doğu Avrupa'daki NATO müttefiklerimizi destekleyerek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmektedir. NATO müttefiklerimiz, Türkiye ve Yunanistan ile paylaştığımız başlıca hedef, bölgenin tamamında barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasıdır."

Türkiye, Yunanistan'ın Ege'deki bazı adaları Lozan Anlaşması'na aykırı olarak silahlandırdığını belirterek buna karşı çıkıyor. Yine son dönemde ABD'nin Yunanistan'a silah sevkiyatı yapması da tepki çekiyor. (Kısa Dalga)

Gündem