Abdulkadir Selvi anket paylaştı: ‘Oran yüzde 70 çıktı…’

Abdulkadir Selvi anket paylaştı: ‘Oran yüzde 70 çıktı…’
Yerel seçimlere doğru anket çalışmaları da hızlandı. Optimar'ın son anketinde katılımcılara, "Belediye seçimlerinde aday mı yoksa parti mi daha önemlidir" sorusu soruldu. Yüzde 70.5 aday derken, parti diyenlerin oranı yüzde 29.5 oldu.

Yerel seçim tarihine adım adım yaklaşırken anket çalışmaları da takip ediliyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "Anketten yerel seçime ışık tutacak sonuç" başlıklı yazısında Optimar Araştırma'nın son anket çalışmasını aktardı.

Optimar, "Türkiye’nin Nabzı Araştırması" 10-17 Ağustos tarihleri arasında 2 bin 314 kişi ile yüz yüze yöntemle gerçekleştirildi. Katılımcılara, "Belediye seçimlerinde aday mı yoksa parti mi daha önemlidir" sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 70.5’i aday derken, parti diyenlerin oranı yüzde 29.5 oldu.

Selvi, anketten çıkan sonuçları şöyle aktardı:

"Optimar seçmenlere 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’ye neden oy verdiklerini sormuş. Ankete katılanların yüzde 22.2’si başarılı hizmetleri için demiş. Siyasi görüşüme en yakın parti olduğu için diyenler yüzde 17.1’le ikinci sırada geliyor. AK Partili olduğum için diyenler yüzde 13.8, ekonomik sorunları çözeceğine inandığım için yanıtını verenler yüzde 9.7, liderinden dolayı diyenler yüzde 8.5 çıkıyor. Alternatif olmadığı için diyenler yüzde 8.3, ülke bekası için diyenlerin oranı ise yüzde 6.6. Ülke bekası için AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen seçmen anketlerde yeni çıkıyor. Dini inancımdan dolayı diyen yüzde 3.7 ittifak için diyen ise yüzde 1.3 oranında.

CHP'ye neden oy verdiler?

İlk sırada yüzde 31.4’le iktidarın değişmesi için diyenler var. CHP’li olduğum için karşılığını verenler yüzde 27.3 olurken, siyasi görüşüme en yakın parti diyenler yüzde 22.5’le üçüncü sırada geliyor. Ekonomik sorunları çözeceğine inandığım için yanıtını verenler yüzde 9.7 olurken ittifak için diyenler yüzde 1.8 çıkıyor. Dikkat ettiniz mi hem AK Parti hem CHP ittifak nedeniyle oy almıyor. Şimdi sıkı durun. Altıncı sırada yüzde 1.5’le Atatürk’ün partisi olduğu için diyenler geliyor. 2018 seçimlerinde bu oran yüzde 10.9’du. CHP’yi Atatürk’ün partisi olduğu için tercih edenlerin oranı gerilemiş.

İlk sırada Ekrem İmamoğlu

Seçimlerin ardından CHP’de sancılı bir kurultay süreci yaşanıyor. Optimar, ankete katılanlara Kemal Kılıçdaroğlu dışında CHP Genel Başkanı olarak kimi görmek istersiniz diye sormuş. Daha önceki anketlere göre gerileme içinde olsa da ilk sırada Ekrem İmamoğlu geliyor. Ankete katılanların yüzde 23.6’sı İmamoğlu derken onu 19.2’yle Mansur Yavaş takip ediyor. Özgür Özel 6.3’le üçüncü sırada yer alırken genç insanlar diyenler yüzde 5.4’le dördüncü sırada çıkıyor. Ayrı parti kurmasına rağmen Muharrem İnce’yi isteyenler 4.7 oranında. Onu yüzde 1.7’yle Tanju Özcan takip ediyor." (Kısa Dalga)

Gündem