Abdulkadir Selvi: İmamoğlu siyasi yasak kararı onanmadan önce CHP Genel Başkanı olmak istiyor

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu siyasi yasak kararı onanmadan önce CHP Genel Başkanı olmak istiyor
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Ekrem İmamoğlu'nun seçim sabahı attığı mesajla ilgili "CHP genel başkan adaylığı veren mesajı atmasının altında İstinaf Mahkemesi’nden aldığı bir haberin etkisi olduğu söyleniyor. İmamoğlu, İstinaf’ın cezasını onadığını öğrenmiş. Ne kadar doğru bilmem" diye yazdı.

Türkiye 14 ve 28 Mayıs seçimlerini geride bıraktı. Muhalefet seçim yenilgisinin ardından yeni yol haritasını belirlemeye çalışıyor. CHP’de merkez yönetim kurulu perşembe günü toplanacak. Genel merkez yöneticileri ile Meclis’teki grup yönetiminde yapılacak değişiklikler bekleniyor.
Ekrem İmamoğlu’nun genel başkanlığa adaylık için yola çıktığı yorumları ağırlık kazanırken Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimler öncesi görevini bırakmayacağı belirtiliyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "Seçim sabahı Ekrem İmamoğlu, CHP genel başkan adaylığına soyunduğu mesajını veren tweet’ini attı. İki sorunun peşine düştüm. 1- Ekrem İmamoğlu, 24 saat geçmeden bu çıkışı neden yaptı? 2- Meral Akşener ile Ekrem İmamoğlu birlikte mi hareket ediyor?" diyerek kulisleri aktardı:

"(...) Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaretten 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İmamoğlu bu kararı İstinaf Mahkemesi’ne götürdü. Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği seçim sabahı hemen CHP genel başkan adaylığı veren mesajı atmasının altında İstinaf Mahkemesi’nden aldığı bir haberin etkisi olduğu söyleniyor. İmamoğlu, İstinaf’ın cezasını onadığını öğrenmiş.

Ne kadar doğru bilmem. Bunun üzerine “Siyasi yasak kapsamına girersem tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olamam. Karar kesinleşmeden önce CHP Genel Başkanı olursam, ana muhalefet partisinin liderini yasaklayamazlar” diye düşünüyormuş. Bundan dolayı acele ettiğini söylüyorlar.

İstinaf Mahkemesi’nden onama çıksa dahi bunun bir de Yargıtay yolu var. İmamoğlu, “Yargıtay’dan da 6-7 ay içinde onama çıkarsa aday olamam” diye düşünmüş olabilir.

Ekrem İmamoğlu zamana karşı yarış içinde. Siyasi yasak kararı onanmadan önce CHP Genel Başkanı olmak istiyor. Peki seçilebilir mi? Şansı var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın imkânları ve İstanbul iş dünyasının desteğiyle bunu sağlayacak ekonomik gücü de var. Ancak doğru bir stratejiyle hareket edip oyunu doğru kurması şartıyla.

Kılıçdaroğlu ne yapacak?

Seçim gecesinden itibaren merak ettiğim sorunun cevabı her defasında aynı çıkıyor. Kılıçdaroğlu istifa edecek mi diye soruyorum. Hayır etmeyecek yanıtını alıyorum.

Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmama konusunda kararını netleştirmediği söyleniyor. Şartlara bakıyor. Belediye başkan adaylarının belirlenme sürecinde diğer belediye başkanları Kılıçdaroğlu’nun etrafında toplanıp Ekrem İmamoğlu’na karşı güç birliği yaparlarsa Kılıçdaroğlu yeniden aday olacak demektir. Son gelişmeler Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel başkanlığını bırakmayacağı yönünde.

Ama Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanlığı için aday mı derseniz, ona net bir cevap verebilirim. Aday, derim. Ama başta İstanbul il örgütlerinden olmak üzere, teşkilatta ve belediyelerde İmamoğlu’nu istemeyenler var. Bir kısmı Ankara’ya gelerek Kılıçdaroğlu’na desteklerini bildirdiler. İmamoğlu karşıtı belediye başkanları yerel seçim öncesinde listeleri İmamoğlu’nun belirlemesini istemiyorlar. Kılıçdaroğlu onlara yeniden adaylık sözü verirse devreye girmeye hazırlar."

Yazının tamamı

Gündem