Açlık sınırı asgari ücretin üstüne çıktı, yoksulluk sınırı 15 bin lirayı geçti

Açlık sınırı asgari ücretin üstüne çıktı, yoksulluk sınırı 15 bin lirayı geçti
Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin mart ayı raporunda, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı saptandı. Türkiye'de yoksulluk sınırı ise 15 bin lirayı geçti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) açlık sınırının mart ayında asgari ücretin 200 lira üstüne çıkarak 4 bin 453 lira olduğunu açıkladı. BİSAM raporunda, yoksulluk sınırı ise 15 bin liranın üzerinde hesaplandı.

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Mart 2022 Dönem Raporu'nda, TÜİK Madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Mart 2022'de 4 bin 453 liraya yükseldi. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre de, yoksulluk sınırı 15 bin 405 lira olarak hesaplandı.

Raporda, sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 150 lirayı bulduğu tespiti de yer aldı. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 1.210 TL, yetişkin bir kadın için 1.158 TL, 15-18 yaş bir genç için 1.266 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 820 TL olarak hesaplandı. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti, 4 bin 453 lira olarak tespit edildi.

Raporda, "Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 15 bin 405 liraya ulaşmaktadır" denildi. (Kısa Dalga)

RAPORUN TAMAMI

Gündem