Adalet Bakanı Tunç: Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay ile bir aradayız... Biri alçak, biri yüksek mahkeme değil

Adalet Bakanı Tunç: Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay ile bir aradayız... Biri alçak, biri yüksek mahkeme değil
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay'ın kararını tanımamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede yorum farkını gidermek için "kanun değişikliği" gerektiğini savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı ile ilgili kurumlar ve yüksek mahkemelerin 2024 yılı bütçe teklifleri görüşülerek kabul edildi. Görüşmelerin sonunda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, eleştirilere ve sorulara cevap verdi.

Tunç, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay konusunda verdiği kararı tanımamasına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Özellikle Can Atalay meselesi çok merak ediliyor. Yani hep Adalet Bakanını sıkıştırıyorsunuz. Benim sağ tarafımda Anayasa Mahkemesi var. Sol tarafımda Yargıtay ve Danıştay var. Dolayısıyla biz aradayız. Yargı bağımsız diyorsunuz ama diyorsunuz ki, Anayasa Mahkemesi ya da Yargıtay’a müdahale şeklinde.

Bana gazeteciler sorduklarında, Yargıtay şu kararı verdi, şu gerekçeyle, kendi düşüncesi bu dedim. Anayasa Mahkemesi de bu kararı verdi, şu gerekçeyle dedim. Anayasa Mahkemesi kararı şöyledir, Yargıtay’ınki böyledir şeklinde değerlendirmede bulunmadım."

Biri alçak, biri yüksek mahkeme değil

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruları inceleme yetkisinin 2010 yılındaki anayasa değişikliği ile getirildiğini hatırlatan Tunç, "Bunu biz getirdik, geri adım atmayacağımızı hep söyledik, söylemeye de devam ediyoruz" dedi.

Tunç, "Biz sadece bugünkü problemi konuşur ve çözeriz. Kanun değişikliğinde uzlaşırız. TBMM’nin takibinde olan hususlar. TBMM bizim her zaman başvurabileceğimiz bi yerdir. Kanunlarımızda yorum farkı nedeniye tartışmalar ortaya çıkıyorsa, bu yetki tartışmalarına sebep olmayacak şekilde maddeleri netleştirmek TBMM’nin görevidir” dedi. (ANKA)

Gündem