Adalet Bakanı Tunç: Normalde 750 günde bitecek dava, bu usulle 168 günde tamamlanacak

Adalet Bakanı Tunç: Normalde 750 günde bitecek dava, bu usulle 168 günde tamamlanacak
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hasar tespiti ve yıkım kararlarından doğan idari davaların artık 168 günde tamamlanacağını belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Kilis'i ziyaret etti.

Kilis Valisi Tahir Şahin'i ziyaretinin ardından gazetecilere konuşan Tunç, Kilis'te 4 bin 552 ağır hasarlı binanın yüzde 93'ünün yıkımının ve afet konutlarından 700'e yakınının inşasının gelecek ay tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

Deprem sonrası 11 ilde yargı hizmetlerinin aksamaması için çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini, bölgeye farklı illerden takviyeler yapılarak, yeni mahkemeler kurulduğunu anlatan Tunç, depremde ağır hasar gören cezaevlerindeki 12 bin hükümlünün de başka illere nakledildiğini anımsattı.

DHA'nın haberine göre, Tunç, "Yargı hizmetlerinin bölgede aksamaması, yıkım kararlarından hasar tespitlerinden doğan idari davaların tıkanmaya meydan vermemesiyle ilgili olarak gerekli tedbirleri aldık" dedi.

Geçen hafta yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm yasasına işaret ederek, depremin ardından 2 önemli konuda yasal düzenleme yapıldığını savunan Tunç, "Hasar tespitlerinden ve yıkım kararlarından doğan idari davalarda yeni bir usul, geçici madde. Sadece 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 vilayetimizde görülecek olan davalarla ilgili olarak idari yargılama usulüne geçici bir madde ilavesi sağlandı. Buradaki değerlendirmeler sonrası çıkan görüş doğrultusunda normal süreçte 750 günde bitecek dava, bu usulle 168 gün içerisinde tamamlanmış olacak. Dolayısıyla yargı hizmetlerinin, özellikle idari davaların yıkım kararlarını geciktirmemesi, şehirlerimizin yeniden inşa sürecinin gecikmemesi anlamında önemli bir düzenlemeydi" diye konuştu.

Aynı düzenleme ile bilirkişi raporlarının gecikmemesi için bölge dışından bilirkişi atanabilmesine olanak tanındığını kaydeden Tunç, "Burada, şu ana kadar yargı hizmetlerinde herhangi bir aksama söz konusu değil" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem