Adalet Bakanı Tunç'tan Can Atalay açıklaması: 'Kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor'

Adalet Bakanı Tunç'tan Can Atalay açıklaması: 'Kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında "Anayasa’mızın 84’üncü maddesinde düzenlenmiş, 84’üncü maddede kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor" açıklamasını yaptı.

TBMM 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla bu akşam düzenlenen resepsiyona Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da katıldı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuyla ilgili de konuştu. "Mahkumiyet verilenlerden bir tanesiyle ilgili olarak, seçilmiş olması nedeniyle acaba dokunulmazlık kapsamında mıdır tartışması var" diyen Tunç şunları söyledi:

'Seçimden önce soruşturmasına başlanmak kaydıyla'

"Bununla ilgili de Yargıtay gerekli kararı verdi. Anayasamızın 83’üncü maddesinde "Bir milletvekili sorguya çekilemez, sorgulanamaz, yargılanamaz" cümlesi var ama alttaki fıkraları okumayanlar, sadece dokunulmazlığın o fıkradan ibaret olduğunu zannediyorlar. Aşağıdaki fıkraları okuduğumuz zaman seçimden önce soruşturmasına başlanmak kaydıyla…"

'Milletvekilliği düşüyor'

"Gezi Davası seçimden önce soruşturmasına başlanmış, anayasal düzenle ilgiliyse diyor, Anayasa’nın 14’üncü maddesinde. Bu suç anayasal düzen kapsamında. Burada Yargıtay bu gerekçelerle dokunulmazlık kapsamında olmadığını, yargılamaya devam edeceğini belirtti ve sonuçta bir karar verdi. Kesin hüküm teşkil ediyor. Kesin hükmün sonuçları nedir? O da Anayasa’mızın 84’üncü maddesinde düzenlenmiş, 84’üncü maddede kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor. Tüm bu süreçleri hep beraber takip edeceğiz." (ANKA)

Gündem