Adalet Bakanlığı Diyarbakır Barosu'na soruşturma açtı

Adalet Bakanlığı Diyarbakır Barosu'na soruşturma açtı
Adalet Bakanlığı, 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü’nün yıldönümü olan 2022’de yapılan açıklama nedeniyle Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ile 10 Yönetim Kurulu üyesi hakkında, TCK’nin 301. maddeden soruşturma izni verdi.

Diyarbakır Barosu, 24 Nisan 2022’de baronun web sitesinde, “Yüzleşme ve Helalleşme 24 Nisan 1915 Tarihinden Başlamalıdır” başlıklı, Ermeni Soykırımı ile ilgili bir yazı yayınladı.

TCK 301 gerekçe gösterildi

MLSA'nın haberine göre, Adalet Bakanlığı, söz konusu açıklama sonrasında, CK 301. maddede yar alan “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçunu gerekçe göstererek, Baro yöneticileri ile ilgili soruşturma izni verdi.

Savcılık, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ile Yönetim Kurulu üyeleri Zuhal Işık, Serdar Özer, Seyit Rıza Karakaş, Mehmet Erdem, Ali İsmet Girgin, Diyar Ruknedin Çetedir, Mehdi Özdemir, Öykü Çakmak, Hatice Demir ve Atilla Berk hakkında soruşturma izni verilmesi talebiyle hazırladığı fezlekeyi 2022’de Adalet Bakanlığına gönderdi.

Bakanlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini sansürledi

Ancak, Adalet Bakanlığı soruşturmayı gerektirir nitelikte olduğunu belirttiği Baro’nun açıklamasında yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 24 Nisan’a ilişkin sözlerine yer vermedi.

"Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyorum"

Erdoğan’ın 2014’te 24 Nisan’ın yıldönümünde söylediği ve Baro’nun açıklamasında yer alan sözleri şöyle: “…Nitekim 2014 yılının 24 Nisan günü Sayın Recep Tayip Erdoğan ‘20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz’ demiş. 1915 olaylarını ‘gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadise’ olarak değerlendirerek bu karanlık tarih ile yüzleşme açısından önemli bir açıklama olmuştur.”

Bakanlığın soruşturma izni vermesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sözlü veya yazılı savunma yapmaları için tebligat gönderdi. Ancak, Baro yöneticileri, yaptıkları açıklamanın ifade özgürlüğü kapsamında olduğu gerekçesiyle savcılığa ifade vermeyi reddetti.

Bundan sonra ne olacak?

Avukatlık Kanu’na göre, avukatların görevleri nedeniyle işlediği iddia edilen suçlarla ilgili davalar, ikamet ettikleri adrese en yakın ildeki ağır ceza mahkemesinin kararıyla açılıyor. Baro yöneticilerinin ifadeleri alındıktan sonra hazırlanması beklenen fezleke, Diyarbakır’a en yakın il olan Batman’daki ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Mahkemenin son soruşturma izni vermesi durumunda avukatlar hakkında dava açılacak. Ardından dava dosyası Diyarbakır’a gönderilerek.

Baro'nun soruşturma nedeni olan açıklaması ise şöyle...

“24 Nisan, yeryüzünün dört bir yanına 'savrulmuş' Ermeni ulusunun tarihindeki en kara günlerden biridir… Yüzbinlerce Ermeni, bu topraklardan zorla koparılmış tehcir yolunda İttihat ve Terakki yönetiminin desteği ve kontrolü altında öldürülmüş yahut ölüme terkedilmiştir… Geçmişle yüzleşmede ve helalleşmede ‘Ermeni Hakikati’ en hayati kavşaklardan biridir. Bu kavşağı karanlıkta bıraktıkça onun ürkütücü gölgesi bizlerin ve kurbanların ruhuna azap vermeye devam edecektir… Bugün bize düşen karanlığa ışık tutmak, acı da olsa gerçekle yüzleşmek ve 24 Nisan 1915’te başlayan süreçte yaşamını yitirenlerin ruhuna bir nebze olsun huzur sağlamaktır… Diyarbakır Barosu da devletin hakikatle kavgasından her yıl payına düşeni soruşturma tehditleri ve yargılanmalarla almaktadır…” (Kısa Dalga)

Gündem