Adeta ‘iş cinayetleri rejimi’: Ağustos’ta en az 201 işçi hayatını kaybetti

Adeta ‘iş cinayetleri rejimi’: Ağustos’ta en az 201 işçi hayatını kaybetti
İSİG’in raporuna göre, Ağustos ayında en az 201 işçi hayatını kaybetti. 2023 yılının başından bu yana iş cinayetlerinde ölen işçilerin sayısı 1255 oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Buna göre, Ağustos ayında en az 201 işçi hayatını kaybetti.

Rapora göre, tespit edilebildiği kadarıyla 2023 yılının ilk sekiz ayında en az 1255 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:

Ocak’ta 116, Şubat’ta 195, Mart’ta 130, Nisan’da 123, Mayıs’ta 146, Haziran’da 161, Temmuz’da 183 ve Ağustos’ta 201

01aylar.jpeg

Raporda, “2011 yılının Eylül ayından beri düzenli olarak aylık iş cinayetleri raporunu çıkarıyoruz. Bugüne kadar koronavirüs salgını ve Soma işçi katliamı dışında 200 işçi ölümünün aşıldığı ayların sayısı beşti. Ağustos 2023 ile birlikte altı oldu. Bu tablo “Türkiye Yüzyılı” olarak ifade edilen sürecin işçilere vaat ettiği gerçekliği göstermesi açısından okunmalıdır” denildi.

En çok inşaat, yol işkolunda

Ağustos ayında en çok iş cinayeti 53 işçi ile inşaat, yol işkolunda yaşandı. Bunu 52 emekçi ile tarım, orman; 25 işçi ile taşımacılık; 11 işçi ile metal işkolu takip etti.

Ağustos’ta iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şöyle oldu:

Trafik, Servis Kazası nedeniyle 52 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 25 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 25 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 24 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 24 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 10 işçi; Şiddet nedeniyle 10 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 6 işçi; İntihar nedeniyle 5 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 3 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 3 işçi; diğer nedenlerden dolayı 14 işçi hayatını kaybetti.

18 yaş altı 10 çocuk işçi öldü

Ağustos ayında yaşamını yitirenlerden 4’ü 14 yaş ve altı çocuk işçi olurken, 15-17 yaş arası da 6 çocuk/genç işçi hayatını kaybetti.

Rapora göre, bu yıl 18’i 14 yaş ve altı olmak üzere en az 40 çocuk işçi hayatını kaybetti.

“Adeta iş cinayetleri rejiminde yaşıyoruz”

İSİG Meclisi, raporunda, büyüyen yoksulluğa da dikkat çekerek, “Geçinmek için her evde çalışan ücretli sayısı artıyor. Erkek ve kadının yanında çocukların çalışmaya başlamasıyla, aile dayanışmalarıyla (aynı evde, semtte oturma, köyle ilişkiler), yan gelirlerle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Tüm toplum işçileşiyor ve yeniden işçileşiyor! Bu noktada mücadele alanımız olan işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSİG/emeğin korunması) sorunları giderek artıyor. İş cinayetleri, yaralanmalar, sakat kalmalar, meslek hastalıkları, çocuk-kadın-yaşlı-göçmen emeğinin kuralsız sömürüsü derinleşiyor. Adeta bir iş cinayetleri rejiminde yaşıyoruz” dedi.

Asgari ücretin Türkiye işçi sınıfının çoğunluğunun ortalama maaşı haline geldiği kaydedilen raporda, “Şirket ciro ve karları ise rekor kırmaktadır. Her işkolunda ve şehirde patronlar karlarına kar katmakta bu durum da yoksullaştırma, işçileştirme ve güvencesiz çalıştırma ekseni üzerinden olmaktadır. Devlet ve sermaye bu süreci çocuk yaştan itibaren gerek okulda gerek işyerlerinde dinsel kurallarla, diyanet-tarikat ilişkileriyle ve gerektiğinde de baskıyla, zorla yönetiyor. Tam da bu noktada İSİG mücadelesi, işçi sınıfının birliğini, direnç noktalarını güçlendirmenin temel bir aracı olabilir” ifadeleri yer aldı. (Kısa Dalga)

Gündem