Adım adım seçime: 14 Mayıs'a kadar süreç nasıl işleyecek?

Adım adım seçime: 14 Mayıs'a kadar süreç nasıl işleyecek?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim için 14 Mayıs'a işaret etti. Muhalefet destek verdi. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihini açıkladı. Adnan Menderes’in iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimlerini hatırlatan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Rahmetli Menderes 14 Mayıs'ta 'Yeter söz milletin' diyerek sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştır. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün, altılı masa diye karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, kifayetsiz muhterislere yeter diyecektir.”

Muhalefet de sosyal medyadan "Hodri meydan" diyerek 14 Mayıs'ta seçime gidileceğini duyurdu. Peki takvim nasıl işleyecek?

* Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Erdoğan tarafından seçim kararı alınırsa Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimi de başlayacak.

* 60 günlük seçim takvimde adayların kesinleşmesi ve milletvekili aday listelerinin teslim edilmesi süreçleri işleyecek.

* YSK, açıklayacağı takvim içerisinde belirlenen günlerle ilgili değişiklik yapma hakkına sahipken, örneğin seçmen listelerinin askıya çıkma süresinin kısaltılması gibi adımlar atabilecek.


* YSK kaynaklarına göre kesin tarihler netleşmese de 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerdeki 60 günlük takvime benzer bir süreç işleyecek. Bu durumda 14 Mayıs’ta yapılacak bir seçim için 21 Mart 2023 Salı gününde Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler ya da 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adaylık başvuruları başlayacak.

* 22 Mart tarihinde ise seçmen listeleri askıya çıkartılacak.

* Seçmenler tarafından 100 bin imza sürecinin tamamlanmasının ardından YSK, 30 Mart tarihinde cumhurbaşkanı geçici aday listesini duyuracak.1 Nisan tarihinde seçmen listelerinin askıdan indirilmesi ve yurt dışı seçmen kütüğünün sorgulanması işleminin son tarihi olarak ilan edilecek.

* Bir sonraki adım ise 2 Nisan tarihinde cumhurbaşkanı kesin aday listesinin yayınlanması olacak. Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesine dönük adım 3 Nisan tarihinde, ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi işlemi ise 9 Nisan Pazar günü yapılacak.

* 11 Nisan’da yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilirken 15 Nisan tarihinde de milletvekili geçici aday listeleri yayınlanabilecek. 19 Nisan tarihine gelindiğinde ise YSK birleşik oy pusulalarının basılması ve milletvekili kesin aday listelerinin ilanı adımını atabilecek.


* 27 Nisan tarihinde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemlerinin başlamasının ardından 4 Mayıs tarihinde propaganda serbestliğinin ve bir kısım seçim yasaklarının başlangıcı adımı YSK’den gelebilecek. 7 Mayıs tarihinde radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlarken, 9 Mayıs tarihinde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

* 14 Mayıs tarihinde ise Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için seçim sandığı kurulacak. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika