Adıyaman doğumlu komünist direnişçi Manukyan, Paris'te Pantheon’a defnedilecek

Adıyaman doğumlu komünist direnişçi Manukyan, Paris'te Pantheon’a defnedilecek
Adıyaman doğumlu Misak Manukyan'ın Fransa'nın başkenti Paris'te ünlülerin anıt mezarlarının bulunduğu Pantheon’a defnedilmesine karar verildi.

1906 doğumlu Manukyan'ın ağabeyi Garabed'in dışında ailenin diğer fertleri 1915'teki katliamlarda hayatını kaybetti.

Bölgede bir süre ailesinin tanıdığı Kürt ailenin himayesinde yaşadı, savaşın bitmesinin ardından kardeşiyle Fransa yönetimindeki Suriye'de bir yetimhaneye gönderildi.

1925 yılında ise göçmen olarak Fransa'ya gitti. Burada 2'nci Dünya Savaşı’nda Komünist Parti’nin direniş örgütüne katıldı. Manukyan, Fransa’da şair kimliğiyle de tanınıyor.

Ünlülerin anıt mezarı bulunuyor

Euronews'un haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Manukyan’ın Paris’te ünlülerin anıt mezarlarının bulunduğu Pantheon’a defnedilmesini kararlaştırdı.

Fransa’da ülke tarihinde önemli rol oynayan kişiler cumhurbaşkanı kararnamesiyle anıt mezarlarının bulunduğu Pantheon’a defnedilebiliyor.

Nazi işgali sırasında yabancı direnişçilerin liderliğini yapan Manukyan, Alman güçlerine karşı sabotaj eylemleri gerçekleştirdiği biliniyor.

Macron, ünlü direnişçinin anıt mezara defnedilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada cesaretiyle övdüğü Manukyan'ın Fransa'nın 'evrensel değerlerini temsil ettiğini' bildirdi.

Kurşuna dizilmişti

Manukyan, 21 Şubat 1944'te Naziler tarafından yakalanan direniş örgütünün yabancı üyeleriyle birlikte kurşuna dizilerek öldürülmüştü.

Manukyan, anıt mezara defnedilecek ilk yabancı ve Komünist direnişçi olacak. Manukyan, anıt mezara 21 Şubat 2024’de düzenlenecek devlet töreniyle eşi Melinee ile birlikte defnedilecek.

Pantheon’da Marie Curie, Pierre Curie, Victor Hugo ve Alexandre Dumas gibi Fransa tarihinde iz bırakmış ünlü şahsiyetlerin anıt mezarları bulunuyor. (Kısa Dalga)

Gündem