Af Örgütü, AİHM'de Türkiye'ye açtığı davayı kazandı

Af Örgütü, AİHM'de Türkiye'ye açtığı davayı kazandı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin 15 yıl önce ceza verdiği cezayı haksız buldu.

Uluslararası Af Örgütü ile kurumun 2006 - 2007 yıllarında Türkiye şubesinin yönetim kurulu başkanı olan Prof. Dr. Levent Korkut’un AİHM başvurusu bugün sonuçlandı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Af Örgütü ve Korkut, başka ülkelerden fon kullanımı öncesi idareyi bilgilendirmedikleri iddiasıyla kesilen idari para cezasıyla ilgili AİHM’e başvurmuştu.

Kuruma 2006 ve 2007’de finansal aktivitelerini raporlamadığı gerekçesiyle 2008 yılında 5 bin 283 avro para cezası kesilmişti.

Korkut, söz konusu fonların Af Örgütü'nün genel merkezinden Türkiye şubesine gönderildiğini belirterek bu karara itiraz etmişti.

Ancak itirazı reddedildi.

İki hak ihlali

AİHM, başvuruyu yapanların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesindeki 'adil ve gerekçeye dayalı yargılanma hakkı' ile 11. maddesindeki 'örgütlenme özgürlüğünün' ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM bugünkü kararında, iç hukuktaki işlemlerin ve mahkeme kararlarının, detaylı açıklamadan ve gerekçeden yoksun olduğunu ifade etti.

AİHM, başvuruyu yapanlara toplam 5.283 avro para cezası, 2 bin avro manevi tazminat cezası ve 5 bin avro masraflar için para ödenmesine hükmetti. (Kısa Dalga)

Gündem