AFAD Başkanı: Bu yıl 66 bin deprem çözümü yapıldı

AFAD Başkanı: Bu yıl 66 bin deprem çözümü yapıldı
AFAD Başkanı Okay Memiş, yılda ortalama 25 bin deprem çözümünün yapıldığını belirterek, "Bu sayı 6 Şubat depremlerinin olağanüstü koşulları ile bugün itibarıyla, bu sene için 65 bin 966'dır. Bugün ulusal deprem gözlem ağında işlettiğimiz hız ve ivmeölçer istasyonlarının sayısı 1145'e ulaşmıştır" dedi.

Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformu 2'nci toplantısı, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan AFAD Başkanı Oktay Memiş, afet yönetiminin bütün safhalarını ele alarak, uygulamaya geçirilen Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi ile afet öncesi planlama ve risk azaltma çalışmalarına öncelik verdiklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerden sonra eleştirilerin odağında olan AFAD'ın Başkanı Memiş, afet risklerinin azaltılmasının önemine değindi.

DHA'nın haberine göre Memiş, şöyle konuştu:

"Afet risklerini dikkate almadan yapılan her yatırım, potansiyel bir kayıptır. Birleşmiş Milletler'in hesaplamalarına göre afet öncesinde risk azaltmaya yapılan 1 birimlik yatırım ile en az 15 birimlik zararın önüne geçilebilmektedir. Afet tehlikelerini önlememiz mümkün değil. Fakat bu tehlikelerin, afetlere sebep olma olasılıkları ve zararın büyüklüğünü ifade eden riski yönetmek elimizde. Risk yönetimi, ülke, bölge, kent veya yerleşme birimi ölçeğinde tehlike ve riskin belirlenmesi, analizi, riskin azaltılabilmesi için imkan, kaynak ve önceliklerin belirlenmesi, politika ve stratejik plan ve eylem planlarının hazırlanması ve yaşama geçirilmesi sürecini ifade etmektedir. Risk yönetimi, sağlam binaların uygun zemine yapılması, yer seçiminde nüfusu yoğun olan yerlerden kaçınılması, kentsel altyapıların yapımında yağış miktarlarının hesaplanmasının yanı sıra; iklim değişikliği sebebiyle bu yağış miktarlarında ekstrem dalgalanmalar olacağının idrak edilmesi, kütle hareketleri riski bulunan alanlarda ise uygun yer seçimi ve önlem çalışmaları ile sağlanabilmektedir. AFAD olarak risk yönetimindeki hedefimiz, afetlerin meydana getirdiği olumsuz etkileri önlemek, tüm vatandaşlarımızda afet risk azaltma kültürünü yaygınlaştırmak ve afete dirençli şehirler inşa edilmesine katkı sağlamaktır."

Her yıl ortalama 25 bin iken, bu yıl 66 bin deprem çözümü yapıldı

AFAD tarafından yılda ortalama 25 bin deprem çözümünün yapıldığını belirten Memiş, şöyle devam etti:

"Bu sayı 6 Şubat depremlerinin olağanüstü koşulları ile bugün itibarıyla, bu sene için 65 bin 966'dır. Bugün ulusal deprem gözlem ağında işlettiğimiz hız ve ivmeölçer istasyonlarının sayısı 1145'e ulaşmıştır. Avrupa'nın en büyük 2'nci deprem gözlem ağını çalıştırmaktayız. Etrafımızdaki 3'ü deniz olmak üzere 18 noktanın depremlerini çok rahatlıkla çözebilmekte ve yayınlayabilmekteyiz. Ayrıca günümüze kadar alınan depremlere ait verilerin kaydedildiği AFAD Türkiye Deprem Veri Merkezi Sistemi ile ivme kayıtlarının Avrupa standartlarında kullanıcıya sunulduğu AFAD Türkiye İvme Veri Tabanı ve Arşiv Sistemi faaliyete geçirilmiştir."

Memiş, iklim değişikliğinin neden olduğu afet risklerinin azaltılması için de çalışmalara odaklandıklarını ve Avrupa Birliği ile ortak projeler yürüttüklerini söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem