Ahmak kararı ve ‘terör’ soruşturmasından sonra, Fatih tablosu için yeniden inceleme

Ahmak kararı ve ‘terör’ soruşturmasından sonra, Fatih tablosu için yeniden inceleme
İBB Başkanı İmamoğlu hakkındaki mahkumiyet kararı ve belediyenin eleman alımlarında ‘terör örgütleri’ bağlantılı kişiler hakkında araştırma yapmaması iddialarından sonra bu kez de “Fatih tablosu” için ikinci kez ön inceleme başlatıldı. İncelemeyi AKP’den milletvekili adayı olan müfettişin yürüttüğü belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve belediye ile bağlı kuruluşlarda “terör örgütleri ile bağlantılı kişilerin istihdam edilmesi” soruşturmasının ardından ikinci kez “Fatih tablosu” incelemesi başlatıldı. İncelemeyi AKP’den milletvekili adayı olan müfettişin yürüttüğü belirtildi.

Halk TV Yazarı İsmail Saymaz’ın yazısında yer alan bilgilere göre; İçişleri Bakanlığı, İtalyan ressam Bellini’nin atölyesinden çıkan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak İstanbul’a getirilen Fatih Sultan Mehmet tablosu ile ilgili ikinci kez ön inceleme başlattı.

Fatih tablosunun İstanbul’a getirilmesi ile ilgili 2020 yılında da benzer iddialar gündeme gelmiş ve İstanbul Valiliği “soruşturma izni” vermemişti.

Yeni incelemeye ilişkin Saymaz’ın yazısında şu ifadelere yer verildi:

“İçişleri Bakanlığı’nın 25 Ekim tarihindeki onayı, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın bir gün sonraki emriyle ‘Fatih Sultan Mehmet’in tarihi tablosunun satın alımı’ için ön inceleme başlatıldı.

Ön incelemeyi partili başmüfettiş Arif Yıldırım ve bir müfettiş yürütüyor.

Yıldırım’ı artık tanıyorsunuzdur; 2015’te AK Parti’den Mersin Milletvekili adayı oldu ancak altıncı sıraya konduğu için seçilemedi. Mesleğine döndükten sonra, partisinin cumhurbaşkanlığı rekabetinde en çekindiği isimlerden biri olan İmamoğlu’nu siyaset sahnesinden silmek için açılmış terör soruşturmasını yürüten teftiş heyetine alındı.

Bu arada, heyetin başkanı ‘siyasi sonuç yaratılmak istenmesinden rahatsız olup’ görevden ayrıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bakarsanız sağlık nedeniyle bıraktı.

Sonuç değişmiyor.

Heyetteki kıdemli üye gitti.

Yerine partili başmüfettiş atandı.

Yıldırım ve heyeti İmamoğlu için 578 sayfalık rapor hazırlayıp İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı. Soruşturma davaya dönüştürülürse İBB’ye kayyum atanabilir. Görüyoruz ki Bakan Soylu, bu imzayı atmak için sabırsızlanıyor.

Tabi partili başmüfettiş de boş durmuyor.

Fatih tablosuna ilişkin ön inceleme kapsamında 27 Aralık günü İBB’ye şu yazıyı yazdı:

‘Fatih Sultan Mehmet’in tarihi tablosunun satın alımı’ işi dosyasının (Satın alma öncesi, satın alma sırası ve satın alma sonrasında ilgili mevzuat gereğince yapılan işlemler ile ödeme işlemlerini de kapsayacak şekilde) eksiksiz olarak hazırlanacak ‘aslı gibidir’ onaylı bir örneğini, en geç 4 Ocak 2023 tarihine kadar müfettişliğimizin çalışma adresine gönderilmesini…’

Yazıdan, İmamoğlu’nun belediye zarara uğratmakla suçlanacağı anlaşılıyor.”

Gündem