Ahmet Ercan: Deprem bölgesinde bu yıl daha çok ürün alınacaktır

Ahmet Ercan: Deprem bölgesinde bu yıl daha çok ürün alınacaktır
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin doğal sonucu olarak topraktaki gözenekler ve geçirkenlik artacağı için "deprem bölgesinde bu yıl daha çok ürün alınacaktır" dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bilim insanları depremlerin yeryüzüne etkileri ve doğal sonuçlarına ilişkin bilgilendirme yapmayı sürdürüyor.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Twitter'dan paylaştığı mesajda şunları kaydetti:

"Doğanın eşsiz bir işleyişi vardır. Sarsım, yer içinde P,S,R,L dalgalarıyla yeri sarsarak ilerlerken, toprağı; yukarı aşağı, sağa sola, öne arkaya iterek beller. Tanecikler arasını açarak gözeneklik, geçirgenliği arttırır. Bu nedenle, deprem bölgesinde bu yıl daha çok ürün alınacaktır.

Verimli, ayrıca sulak Çukurova, Maraş, Niksar, Erbaa, Sakarya, Bursa, İnegöl, Yenice-Gönen, Söke, İzmir Meles, Büyük Menderes, Gediz, Bakırçay, Pamukkale, Balıkesir, Edremit gibi tarım alanlarımızı yaratan depremlerin eşsiz işleyişidir. Sarsıma dayanıklı yapılar yapsak sorun kalmayacak."

Twitter'dan bir takipçisinden gelen "Sismik dalgaların doğasını inceleyerek doğal bir jeolojik sismik olay mı yoksa yapay mı olduğunu anlayabilir misiniz?" sorusuya da Ercan "Evet" yanıtı verdi.

Ayrıca "Sayın hocam, diğer bir muallak durumda sanırım ilk depremin tam olarak nerede olduğu ile ilgili. 4:17 de olan depremin merkez üssü Gaziantep-Sofalıcı mı? Ve 4:17 de kaç deprem oldu? Biz yaşayanlar olarak birden fazla olduğu kanaatindeyiz. Neden net bir şey söylenemiyor acaba?" sorusunu Ercan "İlk deprem Narlı M7,9(ÖDK), İkinci deprem Nurhak M7,5 (DAK), Üçüncü deprem Elbistan-Ekinci M7,6(Sürgü Kırığı). Üçüde ayrı ayrı kırık üzerinde. Deprem M7,7 değil…" diye yanıtladı. (Kısa Dalga)

Gündem