Ahmet Şık: Atalay kararının Sinan Ateş suikastıyla ilgilisi var mı?

Ahmet Şık: Atalay kararının Sinan Ateş suikastıyla ilgilisi var mı?
İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, meslektaşları TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmemesini protesto etti. Eylemde konuşan TİP Milletvekili Ahmet Şık, dikkat çekici bir iddia ortaya attı. İktidara, Can Atalay kararının Sinan Ateş suikastıyla ilgilisi olup olmadığını soran Şık, "Atalay bir iktidar kavgasının parçası olarak içeride tutulmaya devam mı edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Ahmet Şık'ın soru olarak yönelttiği iddiaya göre; MHP'nin üst düzey bir yöneticisi ile Ülkü Ocaklarının üst düzey bir yöneticisi arasında, Sinan Ateş'e yönelik bir saldırı planlamasına dair konuşmalar geçti. İddiaya göre bu konuşmalar, Ateş soruşturmasını yürüten savcı tarafından, avukat olan zanlılardan birinin telefonunda ele geçirildi.

Şık, Ateş suikastındaki MHP bağlantıları nedeniyle AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "iktidarın küçük ortağına" Cumhurbaşkanlığı seçimindeki "yüzde 50+1" sisteminde değişikliğe gitme yönünde "şantaj" yapıp yapmadığını da sordu.

Şık AKP, MHP ve Adalet Bakanı'na sorular yöneltti. Adliye önünde konuşan Ahmet Şık şöyle dedi:

"Mevzunun iktidarla ilgili kısmına dair bazı sorular soracağım.

Biliyorsunuz Ülkü Ocaklarının eski başkanı Sinan Ateş öldürüldü. İktidarın ortağı MHP ile bağları olan birtakım tetikçiler ve onlarla ilintili geçen dönem milletvekili olarak Mecliste de olan birinin de adının karıştığı bir dosyayla ilgili soruşturma var.

İktidarın küçük kanadına ve iktidarın kendisine, Adalet Bakanı'na soruyorum: Can Atalay'la ilgili olarak, Anayasa'yı ilga etme suçunu işleyen bu yargı tasarrufunun, Sinan Ateş suikastıyla bir ilgisi var mıdır yok mudur?

Sinan Ateş soruşturmasını yürüten savcının, avukat olan zanlılardan birinin telefonunda ele geçirdiği; MHP'nin üst düzey bir yöneticisi ile Ülkü Ocaklarının üst düzey bir yöneticisi arasında Sinan Ateş'e yönelik bir saldırı planlamasına dair konuşmalarının tespit edilmesiyle ilgisi var mıdır?

İktidarın AKP kanadına, bu krizi önünde bulan ve fırsata çevirmeye çalışan Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum: Bu krizden yola çıkarak Cumhurbaşkanlığı seçimine dair yüzde 40 tartışması başlatan Erdoğan; kendi iktidarının küçük ortağına, Sinan Ateş suikastındaki MHP bağlantıları nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir değişikliğe gitmek yönünden şantaj mı yapıyordur?

Ve Can Atalay, böyle bir iktidar kavgasının, böyle berbat bir yargı düzeninin parçası olarak, bir kanunsuzluğun esiri olarak içeride tutulmaya devam mı edilmektedir?

Bu soruların aynısını, sadece Can Atalay için değil, Çiğdem Mater için, Osman Kavala için, Tayfun [Kahraman] için, Mine [Özerden] için, Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak için, seçilmiş Kürt siyasetçilerin hepsi için, herhangi bir hukuksuzluğun esiri, siyasi rehinesi olarak içeride tutulan herkes için sorması gerekiyor."

Soruşturmadaki MHP'li eski vekil kim?

Ahmet Şık, konuşmasında soruşturmadaki eski MHP milletvekilinin adını vermedi ancak akla gelen bir isim var. Sinan Ateş cinayetinin şüphelilerinden Tolgahan Demirbaş, dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Kılavuz'un cinayetten 4 gün önce dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu ziyaret ettiği ortaya çıkmıştı.

Soruşturma kapsamında daha sonra Tolgahan Demirbaş ile Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel de tutuklanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem