Aile hekimleri isyan etti: Hasta bakarken sözleşmeleri feshedildi

Aile hekimleri isyan etti: Hasta bakarken sözleşmeleri feshedildi
Yeni yılın ilk gününde işe gidip hasta muayene eden 10 aile hekimi reçeteler geri dönünce sözleşmelerinin fesh edildiğini anladı.

İstanbul’da beş, İzmir ve Samsun’da ikişer, Tokat’ta bir aile hekiminin iki yıllık sözleşmesi yenilenmedi. diken.com.tr'den Mesude Erşan imzalı habere göre İstanbul’daki aile hekimleri kendilerine tebliğ edilmeyen sözleşme fesihlerini dün sabah görevleri başındayken yazdıkları reçetelerin geri dönmesinden anladı.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış'ın verdiği bilgiye göre geçen ay İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından söz konusu beş aile hekimine sözleşmeleri tek taraflı olarak imzalatılmıştı. Buna rağmen, yılın ilk çalışma günü işlerinin başına giden aile hekimleri muayenelerini yaptı, reçetelerini yazdı. Birkaç saatlik çalışmadan sonra saat 11.00’den itibaren reçeteleri geri dönmeye, MEDULA’ya girememeye başladılar. Aksilik olduğunu anlayan aile hekimleri Sağlık il müdürlüğünü arayınca, haklarında verilen karardan haberdar oldular.

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği ceza maddelerine dayanarak işlem yapılmasının da olayın hukuksuz olan başka bir tarafı olduğunu vurgulayan Özbakış, şunları dedi: “Hiçbir bilgi verilmeden, resmi sözlü ya da yazılı tebliğ edilmeden sözleşmelerinin yenilenmemesi hukuk katliamı. Hastalarını muayene ederken bir hekimin sözleşmesini feshetmenin izahı olamaz. Kesinlikle bu hukuksuz uygulamayı kabul etmiyoruz. Bu fesih işlemleri derhal geri çekilmeli ve meslektaşlarımızla yeniden sözleşme imzalanmalı.”


Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan da “Haksızlığa uğrayan bu arkadaşlarımız yalnız kalmayacak. Sendikalar, dernekler, meslek örgütleri üzerinden her türlü destek verilecek. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, bilerek görevlerini kötüye kullanıp son kararları verenlerle ilgili suç duyurusunda bulunulacaktır. Sonuna kadar meselenin peşinde olacağız" diye konuştu.

Gündem