Ailelere 'hacamat' uyarısı: Çocuk şoka girebilir ve ölebilir...

Ailelere 'hacamat' uyarısı: Çocuk şoka girebilir ve ölebilir...
Bebeklere hacamat uygulaması yaygınlaşırken, uzmanlardan uyarılar geldi: "Kansızlığa yol açabilir ve çocuk bu sebeple şoka girebilir.”

Kısa Dalga - Sağlık Bakanlığı haberlere de konu olan ve İstanbul Beylikdüzü’nde bebeklere hacamat yaptığı belirlenen bir mekânla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Türk Pediatri Kurumu Başkanı, Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ise hacamat gibi yöntemlerin tehlikeli olduğunu söyledi:

'Ölüm bile olabilir'

"Tıbbın alternatifi şarlatanlıktır. Yıl olmuş 2024. Çok eskide kalan ve hatta bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış bir takım uygulamalar tekrar hortlatılıyor. Bu tür uygulamalar çocukların sağlığını riske ediyor. En basitinden enfeksiyon riski oluşabilir. Bir takım dolaşım bozuklukları yaşanabilir. Çocuktan çok miktarda kan çekilmesi kansızlığa yol açabilir ve çocuk bu sebeple şoka girebilir.”

Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Dr. Orhan Çura ise " Hacamatın bilimsel bir alt yapısı yok. Bu konuda yazılmış ne makale ne de araştırma var. Bu iş ehil olmayan yerler ve ellerde yapılırsa büyük hijyen sorunları doğarÇocuğun bir yerinin belli olmayan bir süre kanatmak üzere çizilmesi, üzerine kupa tutulması çocuğa ağrı şoku yaşatabilir, kalp atımları hızlanabilir, çocuk baygınlık ve nefes almada güçlük yaşayabilir. Kanamanın süresinin uzun olursa çocuk hipoglemik şoka girebilir, beyne yeterince oksijen gitmemesine bağlı ölümler yaşanabilir.”

Haftada en az 3-4 çocuğun sırtına çizik atılmış halde geldiğini söyleyen Çura, "Bu akıl almaz uygulamayı otizmli çocuklara da uyguluyorlar. Bunun adı ‘çocuk istismarıdır.’ Ve maalesef şikayet edeceğimiz bir yer yok. Çünkü Sağlık Bakanlığı resmi olarak bu uygulamaya izin verdiği için konunun takibi yapılmıyor" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanlığı 2016’da “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” isimli bir yönetmelik yayınladı. 2018’de bu yönetmeliğe “alternatif tıp” kapsamında değerlendirilen hacamat, hipnoz, sülük tedavisi gibi uygulamalar da girmişti. Bu kapsamda bazı devlet hastaneleri, tıp fakülteleri ve araştırma merkezleri ile Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen merkezlerde yapılmasına izin çıktı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem