Ailenin avukatı doğruladı: Bir aylık bebeğe yanlışlıkla Covid-19 aşısı yapılmış, yasal süreç başlatıldı

Ailenin avukatı doğruladı: Bir aylık bebeğe yanlışlıkla Covid-19 aşısı yapılmış, yasal süreç başlatıldı
Yanlışlıkla Biontech aşısı yapılan bir aylık bebeğin ailesinin avukatı  Dilek Güzel, konuyla ilgili yasal sürecin başlatıldığını söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl katıldığı bir canlı bağlantıda, bebek ve çocuklara yanlışlıkla Covid-19 aşısı uygulandığını söylemiş,
tepkiler üzerine sözlerini düzelterek, yanlış uygulamanın yalnızca bir bebeğe yapıldığını ifade etmişti. Sağlık Bakanlığı, iddiayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre yanlışlıkla Biontech aşısı yapılan bebeğin ailesinin avukatı  Dilek Güzel, konuyla ilgili yasal sürecin başlatıldığını söyledi. Bebeğin babasının aşının yapıldığı akşam kendisine ulaştığını belirten Güzel,  bebeklerini 30. gün aşısını (Hepatit B aşısı) yapılması için 1 Temmuz tarihinde mahalledeki Aile Hekimliğine götürüldüklerini, burada bir hemşirenin çocuğa aşı yaptığını, aynı gün öğle saatlerinde ailenin evine gelinerek bebeğe Hepatit B aşısı yerine yanlışlıkla Biontech (Cov-19 aşısı) uygulandığının söylendiğini aktardı. Güzel, şöyle devam etti: "Bebek hemen Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisine götürülüyor. Doktorlar dünyada otuz günlük bir bebeğe ilk defa Biontech-Covid-19 aşısının uygulandığını, aşının etkilerini bilemediklerini, bebeğin bir süre gözetim altında olması gerektiğini söylemişler. Bebeğin Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon bölümüne yatışı yapıldı."

Bebeğin Ege Üniversitesi Hastanesi enfeksiyon bölümü izolasyon odasında bir hafta gözlem altında kaldığını aktaran Güzel, "bebeğin hastaneden çıkışı yapılıktan sonra da, aşının bebeğe olası yan etkileri ile ilgili çocuk kardiyoloji, çocuk enfeksiyon ve çocuk kulak-burun-boğaz bölümlerinde takibi yapılmıştır. Bu kontrollerin ne kadar süreceği, aşıdan kaynaklı kalıcı bir sorun yaşanıp yaşanmayacağının belli olmadığı müvekkillerime söylenmektedir" dedi.

Aşı uygulamasının bir tıbbi müdahale olduğunu ve “tıbbi standart” olarak adlandırılan meslek kurallarına uygun olarak, gerekli özen gösterilerek yapılması gerektiğini vurgulayan Güzel, "Henüz 30 günlük bebeğe Hepatit aşısı yerine Covid 19/Biontech aşısı yapılmıştır. Gerek Bakanlık, gerekse İl sağlık Müdürlüğü yetkililerinin ve tespit edilecek diğer ilgililerin, aşıların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yapılması için yeterli organizasyon yapmadıkları, uygun mekan, araç ve gereç, hizmetin özelliğine uygun olarak seçilmiş ve yetişmiş, özenli personel sağlamadıkları, kontrol ve denetim yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ve bu nedenlerle de kusurlu oldukları ve  eylemlerinden dolayı onların da cezalandırılmaları gerektiği açıktır" dedi.

Av. Güzel, “Müvekkillerim sürecin başından itibaren, toplumsal ve bireysel bağışıklık için aşılamanın önemli olduğunu düşünen, kendileri de aşılarını olmuş kişilerdir. Bu durumun aşı karşıtlığı propagandası olarak kullanılmasını da, bazı kişi ve kurumlarca yalanlanmasını da kabul etmiyoruz. 30 günlük bebeğe aşı takviminde bulunmayan herhangi bir aşının yapılması, her insana yanlış tıbbi müdahalede bulunulması ilgili doktor, hemşire, ve denetim-kontrol-organizasyon sorumluluğu bulunan yetkililerin sorumluluğunu doğurmaktadır.  Müvekkillerimin bebeklerine de İzmir’deki bir aile hekimliğinde yanlış aşı uygulanmış ve bu konuda sorumluluğu bulunanlar hakkında yasal süreç başlatılmıştır. Olayın yalanlanması doğru değildir” dedi.

HABERİN TAMAMI

Sağlık