Akaryakıta ÖTV zammına gelen tepkilerin ardından Bakanlıktan açıklama geldi

Akaryakıta ÖTV zammına gelen tepkilerin ardından Bakanlıktan açıklama geldi
Akaryakıta gelen yüksek ÖTV zammına ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı, zamma depremleri ve 2016'dan beri vergi artışı yapılmamasını gerekçe olarak gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıta gelen yüksek ÖTV zammına gösterilen tepkilerin ardından açıklama yayımladı.

Açıklamada, ÖTV'nin iki sebeple artırıldığı belirtilerek "Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar hiç vergi artışı yapılmamıştır" denildi.

'Depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir'

Hazine ve Maliye Bakanlığı zamma ilişkin şu gerekçeleri sundu:

"Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar hiç vergi artışı yapılmamıştır."

'ÖTV tutarları maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir'

Açıklamada "Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır. Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. Düzenleme, bu ürünlerin ithal ürünler olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir" denildi.

'Artışlar 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altındadır'

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bunun sonucunda, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin; 2016 yılında GSYH içindeki payı yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,8'e, vergi gelirleri içindeki payı ise 2016 yılında yüzde 26,23 ilen 2022 yılında yüzde 17,84'e düşmüştür. Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG'de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranı yüzde 50'lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kalmıştır."

"Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktı ÖTV tutarları, benzinde ve motorinde 5 TL, LPG'de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır. Artışlar 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altındadır." (Kısa Dalga)

Ekonomi