Akbelen'de ağaçları kesen YK Enerji-Limak ile orman genel müdürlüğü arasında 6 milyonluk protokol

Akbelen'de ağaçları kesen YK Enerji-Limak ile orman genel müdürlüğü arasında 6 milyonluk protokol
Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesmeye başlayan YK Enerji ve Limak Holding ile Orman Genel Müdürlüğü arasında milyonlarca liralık 'Ağaçlandırma İş birliği Protokolü' yapıldığı ortaya çıktı.

Muğla’nın Milas ilçesinde maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine başlayan YK Enerji ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 18 Aralık 2019 tarihinde yapılan ‘Ağaçlandırma İş Birliği Protokolü’ne göre, şirket 2020 yılında 300 bin, 2021 yılında 300 bin ve 2022 yılında 400 bin olmak üzere 3 yılda 1 milyon fidan dikimi için maddi katkı sağlamayı taahhüt etti.

Protokole göre, Orman Genel Müdürlüğü fidanların dikimini gerçekleştirecek ve 3 yıl boyunca fidanları koruyacak, şirket ise fidan dikimi ve bakımı için Orman Genel Müdürlüğü’ne ödeme yapacaktı. Protokoldeki ödeme tablosuna göre şirket 1 milyon fidan için 6 milyon 100 bin lira ödeyecekti. İş birliği protokolünde şirketin Amasya’da dikilecek 390 bin fidan için 2 milyon 370 bin lira, Sivas’ta dikilecek 370 bin fidan için 2 milyon 260 bin lira ve Bingöl’de dikilecek 240 bin fidan için 1 milyon 470 bin lira para ödemesi hükmü yer alıyor.

Limak'la da protokol imzalanmış

Öte yandan YK Enerji’nin ortaklarından Limak Holding’in de 2020 yılında Orman Genel Müdürlüğü ile ağaçlandırma iş birliği protokolü imzaladığı ortaya çıktı. Limak Holding’in faaliyet raporunda “2020 yılında imzalanan 'Ağaçlandırma İş birliği Protokolü' kapsamında ülke genelinde 2022 yıl sonu itibarıyla 2 milyon fidan dikimi gerçekleştirilmiş olup nihai hedef bu sayıyı 2025 yılı sonuna kadar 5 milyona çıkarmaktır” ifadeleri yer aldı.

300- 350 bin civarında ağaç kesilecek

Akbelen’deki direnişe destek veren köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, ise ortaya çıkan protokolü şöyle değerlendirdi:

“Akbelen'de 760 bin metrekarelik alanda, 300- 350 bin civarında ağaç kesilecek. Aralarında 180 yaşında olan ağaçlar var. Karbondioksit emisyonu açısından kesilen bir ağacın sera gazı alma yeteneği ile yeni dikilen fidanın aynı değil. Yeni dikilen fidanın sera gazı alma yeteneği 30’da 1 civarında. Kestikleri 1 ağaç, diktikleri fidanın 50 kat daha fazla sera gazını emiyor, iklimi düzenliyor. 1 fidan tutarsa 20 yılda ağaç olur. Akbelen’deki orman doğal orman. Ben orada taşı delmiş filizleriyle çıkmış ağaç gördüm.”

'Allah da onlara 1000 sene ömür verirse ağaçlandırdıkları ormanı görürler inşallah'

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı da protokole ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Açık ocak işletmeleri yapan şirketler Orman Genel Müdürlüğü’nün ilgili işletmesi ile bir protokol ve taahhütname yaparlar. ‘Şu kadar ağaç kesilecek. Belirli bir süre için kesilen ağaçların artımından Orman İşletmesi’nin kaybı ile alanın ağaçlandırılması için gerekleri ağaçlandırma masrafı şirket tarafından orman işletmesine ödenir.' Sözünü ettiğiniz protokol budur. Ancak kömür çıkarmak için Sekköy’den bu yana açılan daha eski çukurlarda, fidan dikilmiş, ağaçlandırılmış yer var mı? Bunlar nereye fidan dikecekler? Açtıkları yer taş çukuru. Kazdıkları kireçtaşı materyalini yığıyorlar, bu materyal kaya parçaları. Kaya parçaları yığıyorlar. Kayalar 1000 bin sene sonra toprak olursa, Allah da onlara 1000 sene ömür verirse ağaçlandırdıkları ormanı görürler inşallah.

Gündem