Akbelen’i koruyan İkizköylüler Ankara'da: TBMM özel oturumuna katılacaklar

Akbelen’i koruyan İkizköylüler Ankara'da: TBMM özel oturumuna katılacaklar
Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı çıkan İkizköylüler, TBMM’deki Akbelen gündemli özel oturuma katılmak için Ankara'ya geldi.

Akbelen Ormanı'nda 16 gündür Limak ve IC İçtaş'ın iştiraki YK Enerji'nin yaptığı çevre katliamına karşı ağaçlarını korumaya çalışan İkizköylüler, TBMM'deki olağanüstü oturum öncesi Ankara'ya vardı.

Birgün’de yer alan habere göre, yaşam savunucularını ve köylüleri Ankara'da emek örgütleri ve siyasetçiler karşıladı. DİSK İç Anadolu bölge temsilciliği, KESK Ankara şubeler platformu, TMMOB il koordinasyon kurulu, Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası ortak açıklama yaptı.

TMMOB il koordinasyon kurulu sekreteri Seyit Ali Korkmaz, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde doğa ve kültür değerlerini sermaye birikim aracı olarak gören ve ranta dönüştürmeyi hedefleyen ekonomi politikaları acımasız ve kuralsız bir şekilde yürütülmekte, yaşam alanları yok edilmektedir” dedi.

Korkmaz, Kaz Dağları ve Cerattepe’de maden işletmelerinin sebep olduğu çevre katliamından HES projeleriyle kurutulan akarsulara; yapılaşmaya açılarak betonlaştırılan yaylalardan orman alanlarında ağaç kesimlerine pek çok çevre karşıtı yatırımın gündemde olduğunu söyledi.

“Akbelen’de kestiler, Cudi’de yaktılar”

Korkmaz, “Günlerdir Akbelen’de ağaçları kestiler, Cudi’de ise yaktılar. Tüm tepkilere rağmen yangına müdahale edilmesine engel oldular. Orman alanları yangınlar nedeniyle yok olurken rant amaçlı katliamlar da devam etmektedir. Muğla’nın Milas İlçesine bağlı İkizköy’de Akbelen ormanlarının maden sahası ilan edilerek; doğanın, ormanlık alanların ve yaban hayatının katledilmesi çevre ve insanlık suçudur. Akbelen’de planlanan maden işletmesi ve faaliyetleri sonucunda coğrafya değişecek, biyolojik çeşitlilik ve ormanlık alanlar yok edilecek, su kaynakları tükenecek ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır” dedi.

Korkmaz, “Günlerdir süren ve Akbelen`de Limak Holding ve IC Holding tarafından yapılan orman katliamı devletin kolluk güçlerinin himayesinde gerçekleştirilmiş ve bütün ağaçlar kesilmiş, bu hukuksuzluk sürerken devletin kurumları, ilgili bakanlık ve idareler bu duruma sessiz kalmış, ormanını, toprağını, yaşamını savunan ve tek bir ağacını kestirmemek için direnen halka, baskı, gözaltı ve şiddetli saldırılar yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Yapılanların bir üretim faaliyeti değil sömürü faaliyeti olduğunu kaydeden Korkmaz, “Akbelen’den elinizi çekin. İnsana ve doğaya zarar veren tüm projeleri iptal edin” diye seslendi.

TBMM Akbelen için toplanıyor

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'te Muğla Akbelen'deki çevre katliamını görüşmek için CHP'nin çağrısıyla olağanüstü toplanacak. Genel Kurul'da, muhalefet tarafından toplantı yeter sayısı olan 200 milletvekili bulunursa gündeme geçilecek ve CHP'nin, Akbelen'de yaşananlara ilişkin önerileri görüşülecek.

İkizköylüler ve çevreciler, TBMM Genel Kurulu’ndaki Akbelen gündemli olağanüstü toplantıya izleyici olarak katılacak. (Kısa Dalga)

Gündem