Akdeniz'de su sıcaklığı rekor kırdı; ekosistem tehdit altında

Akdeniz'de su sıcaklığı rekor kırdı; ekosistem tehdit altında
Dünyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgası sadece kara parçalarında değil denizlerde de rekor kırdı. Akdeniz için günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı pazartesi günü, 28.4 dereceye çıktı.

Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya yüz milyonlarca insanı etkileyen aşırı sıcakların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğu bilimsel olarak ortaya kondu. İklim değişikliğine bağlı olarak dünya her geçen gün ısınırken, deniz sıcaklıkları da artıyor. Suyun aşırı ısınması deniz altındaki türleri yok olmakla tehdit ediyor.

Son bir haftada Avrupa ve Orta Asya'da yaşanan aşırı sıcaklıklarda denizler de rekor seviyede ısındı. Avrupa Birliği Dünya Gözlem Programı Copernicus tarafından kullanılan uydulardan aldığı verileri analiz eden İspanya Deniz Bilimleri Enstitüsü, Akdeniz için günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının pazartesi günü, 28.4 dereceye çıkarak rekor kırdığını açıkladı. Akdeniz’de en son 23 Ağustos 2003’te 28.2 derece sıcaklığa ulaşılmıştı.

50 su türü yok oldu

İspanyol araştırmacılar, bu tür su sıcaklıklarının denizdeki yaşamsal ekosistemi de tehdit ettiğinin altını çizdi. Hazırlanan rapora göre, 2015-2019 yılları arasındaki su sıcaklığının artışı mercan ve yumuşakcalar da dahil olmak üzere yaklaşık 50 su türünün yok olmasına yol açtı.

Sıcaklığın sebebi iklim krizi

Ekstrem hava olaylarını inceleyen World Weather Attribution (WWA) adlı bilim insanları topluluğu bunun ancak iklim değişikliğinin bir sonucu olabileceğini tespit etti.

Bu ay görülen sıcaklıklara küresel ısınmanın etkisini saptamak için bilgisayar simülasyonlarından yararlanan bilim insanları, ortalama küresel yüzey sıcaklığının 1800’lerin sonundan bugüne 1.8 derece arttığına, bunun sıcak hava dalgalarını daha yoğun, sık ve uzun hale getirdiğine dikkat çektiler.

Çalışmalara katkı sunan İngiltere’deki Imperial Üniversitesi’nden iklim bilimci Friederike Otto, “Yaşananlarda iklim değişikliğinin rolü kesinlikle çok büyük” dedi.

Bilim insanları geçen haftalar boyunca görülen rekor sıcaklıkların, dönemsel olarak Atlantik’te ısıyı yükselten El Nino ile açıklanamayacağına vurgu yaptı. Geçmişte bu kadar şiddetli sıcak dalgalarının aynı anda meydana gelmesinin “temelde imkansız” olduğunu söyleyen Otto, “Fosil yakıtları yakmaya devam ettiğimiz sürece, bu aşırılıkları giderek daha fazla göreceğiz” diye ekledi. Geçen hafta NASA iklim uzmanı Gavin Schmidt, Temmuz 2023’ün kayıt tutulmaya başlanmasından beri bilinen en sıcak ay olduğunu söylemişti. (Kısa Dalga)

Gündem