'Akide şekeri' iddiası çürüdü: İmamoğlu'na taşlı saldırıda bilirkişi raporunu hazırladı

'Akide şekeri' iddiası çürüdü: İmamoğlu'na taşlı saldırıda bilirkişi raporunu hazırladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 14 Mayıs seçimleri öncesinden Erzurum'da düzenlenen taşlı saldırıya ilişkin davaya devam edilecek. Geçen duruşmada sanıklar, "Cebimdeki erikleri attım", "Akide şekeri attım" gibi savunmalar yapmıştı. Bilirkişi raporu ise iddiaların aksini ortaya koyuyor...

14 Mayıs seçimleri öncesinde Erzurum'da miting düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun taşlı saldırıya uğramasına ilişkin davanın görülmesine bugün devam edilecek.

7 Mayıs 2023'te düzenlenen saldırıda mitinge katılanlardan 17 kişi hastanelere başvurmuştu. 28 kişi hakkında 'silahla kasten ve basit yaralamaya teşebbüs' suçundan dava açılmıştı. Sanıklar hakkında 2 yıl ile 9 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

Özgürlük işaretinden tetiklenmiş

Gerçekgündem'in yer verdiği bilgilere göre; olaylara karıştığı gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı tarafından meslekten ihraç edilen eski Piyade Uzman Çavuş M. Akif Keleş, mahkemedeki ifadesinde geçerken bir anda kendini olayların içinde bulduğunu ileri sürmüştü.

İhraç edildikten sonra demir doğrama atölyesinde çalıştığını belirten Keleş, şunları söylemişti:

"Olay günü gezmek için çıkmıştım. Kendimi bir anda olayların içerisinde buldum. Karşı tarafta özgürlük işareti yapanlar oldu. Ben uzman çavuş olduğumdan şehit olan arkadaşlarım olduğu için hissiyatım nedeniyle elimdeki bozuk paraları yere fırlattım. Herhangi bir kimseye hedef gözeterek atmadım. Asker olduğum için 'olayı sen başlattın' dediler. FETÖ'cü dediler. FETÖ'yle hiçbir iltisakım olmamıştır. Eşim kanser hastası 1 çocuğum var. En büyük mağduriyeti ben yaşadım. İşimi kaybettim, ailece maddi manevi zarar gördük. Herhangi bir kurum, kuruluş, parti bir üyeliğim olmamıştır. Kimse tarafımdan yönlendirilmedim."

'Seyyar satıcıyım, erik attım'

Erzurum'da seyyar satıcılık yapan Enes Yılmaz ise "Ben seyyar satıcıyım. Olay günü satış yaptığım araçla olay yerinde geçmek istedim, polis izin vermedi. Araçta 3 arkadaştık, ben tek başıma yürüyordum. Diğer arkadaşlarım aracı park etmeye gitti. Miting alanında hangi taraf CHP, hangi taraf karşı bilmiyordum. Karşı taraftan benim bulunduğum tarafa doğru bir taş geldi, polisin önüne düştü. Cebimde erik vardı. Karşı tarafa fırlatırken polis müdahale etti" demişti.

"Cebimde akide şekerleri vardı, onları attım"

Merak üzerine olay yerine gittiğini kaydeden Vefa Özer ise ifadesinde şunlara yer vermişti: "İşten eve gidiyordum. Orada miting olduğunu bilmiyordum. Kalabalığı görüp sordum 'miting' olduğunu söylediler. Merak üzerine ben de katıldım. Kalabalık ve bağırmalar vardı. Polisler müdahaleye başlamıştı. Karşı taraftan benim bulunduğum gruba taşlar atıldı. Yere baktım taş bulamadım. Cebimde akide şekerleri vardı, onları attım. Karşı taraftan mağdur olan arkadaşlardan da özür diliyorum."

Şahısların, 'Allahu Ekber' diye bağırdıkları tespit edildi

Adli emanette kayıtlı olaya ilişkin kamera görüntüleri inceleyen uzman bilirkişi, görüntülerle ilgili ayrıntılı çözümünü yaparak Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunmuştu. Rapor, 4 adet CD, olay tarihine ait toplam 16 adet video kaydı ve 7 adet fotoğraf kaydı incelenmesinden oluşuyordu.

28 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında sanıklar, savunmalarında taş değil 'çiçek, kozalak, erik, akide şekeri' attığını iddia etmişti. Ancak bilirkişi raporunda böyle bir bulguya rastlanmıyor; kaldırım taşlarının söküldüğü, küfürler edildiği belirtiliyordu.

48 sayfalık raporda, görüntülerde bulunan şahısların, 'Allahu Ekber' diye bağırdıkları tespit ediliyordu.

7 dakika süren taşlama

'İlk olarak azınlık grup tarafından taş vb. cisimlerin atılması' isimli yaklaşık 3 dakikalık video kaydı incelenmesinde şu ifadeler yer alıyordu:

"Öncelikle havuzda bulunan grubun taş atması ve sonrasında taş atılan grubun da atılan taşları alarak geri fırlattıkları tespit edilmiştir. Görüntü kaydının kaydedildiği yaklaşık 7 dakikalık süre boyunca taş atıldığı tespit edilmiştir. Toma aracının miting aracının yanına gelerek atılan taşları engellemeye çalıştığı atılan taşların insanlara isabet ettiği, miting aracına ve toma aracına isabet ettiği tespit edilmiştir. Video kaydına ilişkin tüm detaylar görüntülenmiş, atılan kaldırım taşı/taş vb. cisimler işaretlenerek gösterilmiştir."

Raporda, 'Muhtemel konuşma başlamadan önce atılan taşlar' isimli 41 saniyelik video kaydına ilişkin görüntülerde, bazı şahısların, alana kaldırım taşı attığı görülüyordu. (Kısa Dalga)

Gündem