AKP döneminde asgari ücret sadece 6 kez oy birliği ile belirlendi

AKP döneminde asgari ücret sadece 6 kez oy birliği ile belirlendi
Son 20 yılda yapılan asgari ücret toplantılarının büyük çoğunluğu işçi tarafının muhalefetine rağmen kabul edildi.

2023 yılı asgari ücreti belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında uzlaşma sağlanamayınca karar oy çokluğu ile alındı. İşçi kesimini temsilen toplantılara katılan Türk-İş, talebinin 9 bin TL olduğunu açıklamıştı. Bu talep karşılanmayınca Türk-İş masadan kalktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün asgari ücreti açıklarken, “Çalışan temsilcilerinin aramızda olmasını isterdik” dedi, ancak “Asgari ücreti ortada bırakamazdık” diye ekledi.

Türkiye’de asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyonda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 5, işçi kesimini temsilen katılan Türk-İş’ten 5 ve işveren kesimini temsil eden TİSK’den 5 üye olmak üzere 15 üye bulunuyor. Komisyonda kararlar oy çokluğu ile alınabiliyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İlgili mevzuata göre, komisyonun ücretin belirlenmesine ilişkin kararı kesin. Bir başka deyişle asgari ücrette son karar, komisyona ait.

AKP döneminde işçi tarafı 16 kez muhalefet etti

AKP iktidarı döneminde asgari ücrette uzlaşma sağlanan toplantı sayısı sadece 6.

Doğruluk Payı’nın DİSK’in raporuna dayanarak aktardığına göre, 2002-2022 döneminde işçi tarafı, belirlenen asgari ücrete tam 15 kez muhalefet etti. Aralık 2022 toplantısında da Türk-İş'in muhalefetiyle birlikte bu sayı 16 oldu.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar temel alınarak hazırlanan tablo şöyle:

Gündem