AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Seçim barajı 5 ile 10 arasında bir şey olacak

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Seçim barajı 5 ile 10 arasında bir şey olacak
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajı için "5 ile 10 arasında bir şey olacak" dedi. Yazıcı, seçim barajını geçen partinin Hazine yardımı alacağını söyledi.



Seçim barajıyla ilgili açıklamalar yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Türkiye'de yüzde 10 barajı uygulanıyor. Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur, 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde olacak, bu yönde çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak. Bir rakam söylemem çok doğru olmaz, baraj bir noktaya inecek” diye konuştu.

Yazıcı, CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. “Barajın çok anlamı kalmamış durumda ama herkesin parti kurması gibi bir gelenek de oluşabilir. Bunların denetlenmesi, takip edilmesi gibi konular Cumhuriyet Başsavcılığı bakıyor" diyen Yazıcı, şu açıklamaları yaptı:

“Siyasi partiler yasasında çalışma henüz sonuçlanmadı ama formül aranıyor. Seçimler 2023'ten önce yapılacak, yapılan değişiklikler bir yıl içinde uygulanmaz şeklinde bir düzenleme var. Dolayısıyla seçimlerden bir veya bir buçuk yıl önce tamamlanması bekleniyor.Türkiye'de yüzde 10 barajı uygulanıyor. Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak. Bir rakam söylemem çok doğru olmaz, baraj bir noktaya inecek.”

Yazıcı, “İttifaklar için baraj düşünülüyor mu?” sorusuna “Bunu da tartıştık ama bu çok ihtimal dahilinde değil. Bir yerde bir mutabakat sağlayacağız” yanıtını verirken Hazine yardımına ilişkin de şöyle konuştu:

“Seçim barajı ne düzeydeyse hazine yardımı alabilmenin şartı olacak. Barajı geçen hazine yardımı alabilecek. Parti kapatmayı ortadan kaldırıp ya da ıskalayıp sadece hazine yardımını kesmek şeklinde bir algı oluşmasın. Parti kapatma anayasal bir düzenlemedir. Bir uslandırma amaçlı olarak, kapatma son ve güçlü bir yaptırım. Kapatma seçeneği bir tarafta kalmak üzere, bazı durumlarda hazine yaptırımının kesilmesi şeklinde bir yaptırım uygulanabilir mi? Hazine yardımının kesilmesine kısmen veya tamamen hüküm verebilir de.”




Gündem