AKP Grup Başkanvekili Özkan: Yeni anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak"

AKP Grup Başkanvekili Özkan: Yeni anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak"
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan: “Hedefimiz 2 yıllık süre zarfında anayasayı belli bir bütünlük içerisinde temellendirip hayata geçirmek. 4 aşamalı süreç başlamış vaziyette. Bu anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yeni anayasa’ çağrısı tartışılırken, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, sürecin nasıl işleyeceğine ve değişikliklerin hangi kapsamda olacağına dair bilgiler verdi.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’a konuşan Özkan, yeni anayasa sürecinin 4 aşamadan oluşacağını söyledi. Özkan, şöyle konuştu:

“Bilim kurulu oluşturulacak” 

“Hedefimiz 2 yıllık süre zarfında anayasayı belli bir bütünlük içerisinde temellendirip hayata geçirmek. 4 aşamalı süreç başlamış vaziyette.

İnisiyatif bir irade ortaya çıktıktan sonra, öncelikle Bilim Kurulu kurulacak. Ardından siyasi olarak AK Parti ve cumhur ittifakı hukukçu kurmayları bu çalışmanın içeriğiyle bir araya gelecek. Taslak metin kamuoyuna ve diğer siyasi partilere teklif edilecek. Son olarak parlamento süreci işletilecek.

"Yeniden kuruluş anayasası"

Bu anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak. Çünkü Gazi Mustafa Kemal, İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı bir konuşmada, ‘Arkadaşlar ülkemizi düşman işgalinden kurtardık, topraklarımızdaki işgali sonlandırdık. Ancak aynı İstiklal mücadelesini ekonomide, diplomaside, hukukta, sağlıkta, havacılıkta, üretimde ve ihracatta her alanda gerçekleştirmeliyiz’ diyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, sistem olarak vatandaşlarımızın mutabakata vardığı bir metindir. Aksayan yönleri olabilir; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mevcut anayasanın içerisinde hiçbir şey ayet değildir.

TIKLAYIN / AKP’nin yeni anayasa için yol haritası: Dinsel ve milli hassasiyetlere yönelik düzenleme

Önümüzdeki süreçte çıkacak olan metnin sivil, demokratik, milli iradeyi hâkim kılacağı, vesayete ve darbeye geçit vermeyeceğini, temel hak ve özgürlükleri, insan hak ve özgürlüklerini koruyan ve güçlendiren nitelikte olacağını ifade edebiliriz.”

Gündem