AKP konvoyunda hastaya yol açma tartışmasında tutuklanmıştı: 25. günde tahliye edildi

AKP konvoyunda hastaya yol açma tartışmasında tutuklanmıştı: 25. günde tahliye edildi
Hâkimlik, aylık tutukluluk incelemesinde Cem Canbulat’ın haftada bir gün karakola imza vermesini şart koşarken, yurt dışına çıkışını da yasakladı.

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın seçim konvoyunun Okmeydanı’nda kapattığı yolda hasta taşıyan araca yol açılmasını istediği için ‘siyasi parti faaliyetini zorla engellemek’ suçundan ‘adli kontrolün yetersiz kalacağı‘ gerekçesiyle tutuklanan Cem Canbulat tahliye edildi.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre, tutukluluğunun 25’inci gününde Canbulat’ın aylık tutukluluk incelemesi yapıldı. Savcılık, Canbulat’ın tutukluluk durumunun devamına karar verilmesini istedi, ancak İstanbul 9’uncu Sulh Ceza Hâkimliği bu talebi reddetti ve Canbulat’ın tahliyesine karar verdi.

Hâkimlik, ‘mevcut delil durumu, atılı suçun alt ve üst sınırı, tutuklulukta geçen süre, delillerin büyük kısmının toplanmış olması, tutukluluğun devamının şüpheli için telafisi imkansız zararlara yol açma durumu, beklenen hukuki yararın adli kontrol ile de sağlanabileceği’ gerekçelerini kararına dayanak yaptı.

Canbulat’ın haftada bir gün karakola imza vermesini şart koşan hâkimlik, yurt dışına çıkışını da yasakladı.

Ne olmuştu?

Haydar Ali Yıldız, 17 Mayıs’ta Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde seçim çalışması yaparken bir arbede çıkmıştı. Yıldız, yaşananlarla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘marjinal grupların terör örgütünün zafer işaretini yaparak kendilerine saldırdığını‘ iddia etmişti.

Yıldız’ın tweet’inden sonra iktidar gazeteleri olayı ‘DHKP-C provokasyonu’ olarak hedef göstermişti.

Olayın ardından Cem Canbulat, Uğur Türk ve Kamil Aşçı, ‘silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma’, ‘siyasi hakların kullanmasının engellenmesi’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamalarıyla aynı gün gözaltına alınıp üç gün sonra adliyeye çıkarılmıştı.

İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen üç kişi, burada Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda sorgulandı. Üç kişi adli kontrol şartıyla önce serbest bırakıldı, ancak daha adliyeden çıkmadan savcının Cem Canbulat ve Uğur Türk’ü tutuklama istemiyle hâkimliğe sevk ettiğini öğrendiler.

İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hâkimliği de Canbulat’ın kaçma ve saklanma şüphesi bulunduğunu belirterek adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklama kararı verdi. Canbulat, Metris Cezaevi’ne gönderildi. (Kısa Dalga)

Gündem