AKP MYK'de "Rektörlere asayiş yetkisi" konuşuldu

AKP MYK'de "Rektörlere asayiş yetkisi" konuşuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asayiş için gereken yapılmalı. Rektörler bu konuda insiyatif almalı. Rektörlerin yetkileri ile ilgili yasal düzenleme için çalışma yapın” talimatı verdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörün aracı etrafında yaşananların da ele alındığı AKP MYK toplantısında, rektörün inisiyatif kullanmakta geciktiği eleştirisinde bulunuldu.

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmaların ardından, “Asayiş için gereken yapılmalı. Rektörler bu konuda insiyatif almalı. Rektörlerin yetkileri ile ilgili yasal düzenleme için çalışma yapın” talimatı verdi.

MYK toplantısında Boğaziçi Üniversitesi’nde Rektör Naci İnci’nin makam aracının üzerine çıkarak yapılan eylem tartışıldı. AKP kurmayları, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemleri bastırmak için polisin Rektör tarafından içeri davet edilmediğini, bu nedenle olayların yaşandığını belirttiler. Rektörün inisiyatif kullanmakta geciktiği eleştirisinde bulundular. Üniversitelerde yaşanan olaylara daha erken müdahale için rektörlerin asayiş konularında yetkilendirilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirttiler.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, da üniversitelerde rektör ve öğretim üyelerinin polisi görmek istemediğini ifade ederek, “Asayiş için güvenliğin sağlanması önemli” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tartışmaların ardından, “Asayiş için gereken her şey yapılmalı. Rektörler mutlaka bu konuda inisiyatif almalı. Bir yasal düzenleme için çalışın” diyerek talimat verdi.

Edinilen bilgiye göre, AKP daha önce rektörlere verilen yetkileri inceleyecek. Dünya örnekleri incelenerek yapılması planlanan çalışma ile rektörlerin üniversitede asayişin sağlanması için İçişleri Bakanlığı ve valiler ile direkt olarak işbirliği yapabilmesi amaçlanıyor.

Erdoğan sert önlemlerden yana

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre ise AKP’li MKYK üyelerinin birçoğunun, “Teröristlerle öğrenciler arasındaki ayrım belli olsun. Ülkede ikinci bir Gezi hareketi başlatılmak isteniyor. Bunun için de üniversiteler kullanılıyor. Bunlar için gerekirse sert önlemler alınsın. Rektör üzerine düşen görevi yapmalı, yetkisini kullanmalı” görüşünü dile getirdi.

Birkaç MKYK üyesinin ise “öğrenciler için yaptırım uygulamasından çok ortamı yatıştırıcı önlemler alınmasını istedikleri” kaydedildi.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu konuda “sert önlemlerden yana olduğuna” dikkat çekilirken, “Kötü niyetlilere af yok. Onları görmezden gelemeyiz. Türkiye, üniversiteler eliyle terörize edilmeye çalışılıyor” dediği kaydedildi.

Gündem