AKP'de burka ve mini etek sancısı

AKP'de burka ve mini etek sancısı
AKP’de “anayasa değişikliği ikilemi” yaşanıyor. Parti içindeki tartışmalar, “düzenleme hem burkayı hem de mini eteği serbest hale getirir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Cumhurbaşkanı Erdroğan, kendisine sunulan Anayasa değişikliği teklifinde “kılık kıyafete” ilişkin daha net ifadeler yer almasını isteyince AKP’de “başı açık ve kapalı diye bir ifade yer alırsa burka da girebilir”, “sadece kılık – kıyafet denirse de bu kez burkanın yanında mini etek de serbest hale gelmiş olur” ikilemi oluştu.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; CHP’nin “başörtüsü” yasa teklifine karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla “anayasa teklifi” hazırlayan Adalet Bakanlığı ve AKP’li hukukçular Saray’dan onay alamadı. Erdoğan’ın “daha net ifade” kullanılmasını istemesiyle hazırlanan yeni çalışmaya “doğrudan başörtüsü”nü işaret eden ifadeler yazıldı.

CHP’nin “başörtüsü” yasa teklifi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “anayasa değişikliği” çıkışında bulundu. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı ve AKP’li hukukçular, “türban serbestisi” için “değişiklik teklifi” üzerinde çalıştı. AKP’nin teklifi hazır ancak Erdoğan’ın onayını bekliyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçen hafta yapılan kabine toplantısında, Erdoğan’a bir teklif metni sundu. Ancak Erdoğan “daha net ifadelerin yer almasını istediği” gerekçesiyle “yeniden bir çalışma yürütülmesini” istedi. Bozdağ da son yaptığı açıklamada, “yeniden çalışılan teklifin hazır olduğunu” ifade etti. Teklif hazır ancak AKP içinde teklife yönelik tartışmalar sürüyor.

"BAŞI AÇIK VE KAPALI" DEMEK BURKAYI SERBEST BIRAKIR MI?

AKP’nin hazırladığı teklif metni mevcut anayasanın 24. ve 41. maddelerinde değişiklik öngörüyor. Teklifte, “din ve vicdan hürriyetini” düzenleyen 24. maddeye ek olarak “Hiç kimse başı açık ya da kapalı olduğu için kamuda çalışma, eğitim öğretim hakından mahrum bırakılamaz” ifadesinin geldiği ileri sürülüyor. Ancak “başı açık veya kapalı” ifadesinin doğrudan “başörtüsünü” işaret ettiği için bu ifadenin “anayasa yazım tekniğine aykırı olduğunun” altı çiziliyor. Ancak Erdoğan’ın “net ifade” ısrarı üzerine teklifin “doğrudan başörtüsünü” işaret eden ifadelerle yazıldığı dile getiriliyor.

YA MİNİ ETEK DE SERBEST OLURSA

AKP’li bazı kurmaylar, “kılık kıyafet serbestisi” ifadesinin de “çok geniş bir anlam” içerdiğinden, bu ifadenin anayasaya konulması halinde “gerek üniversitelerde gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında kıyafet düzenlemesiyle ilgili açık noktalar oluşabileceği” belirtiliyor. AKP’deki bazı hukukçular, “‘Kılık - kıyafet’ gibi bir ifade eklendiği zaman, bu kez diğer giyim tarzlarını nereye oturtacağımız tartışması gündeme geliyor. Bundan sonra mini eteğin, şortun ya da çarşaf, burka, cüppe ve sarık gibi kıyafetlerin de önünün açılmasına neden olabiliyor” yorumunu yapıyor.

Gündem