AKP’li belediye başkanı 3 milyon liralık ihaleyi yetkisiz firmaya vermişti: Bakanlık denetim yapacak

AKP’li belediye başkanı 3 milyon liralık ihaleyi yetkisiz firmaya vermişti: Bakanlık denetim yapacak
AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tasarruf genelgesine rağmen yetkisiz acentaya verdiği “Balkan Ülkeleri Gezisi” ihalesi hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı, denetim yapılması için işlemelere başladı.

CHP Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin “Balkan Ülkeleri Gezisi” Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “C Grubu” belgeli acentalar listesinde yer alan acentaya 3 milyon TL üzerinde bir bedelle ihale verdiğini ortaya çıkarmış, konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

Acentanın yurt dışı seyahat düzenleme yetkisi yok

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’nın soru önergesine verdiği yanıtta, “Zağnos Turizm Seyahat Acentasının, Bakanlığımızdan C grubu seyahat acentası işletme belgesi mevcuttur” denilerek acentanın yurt dışı seyahat düzenleme yetkisi olmadığını doğruladı.

Acenta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İşletme Belgeli Acentalar Listesi’nde “C Grubu” acenta olarak kayıtlı görünüyor. C grubu seyahat acentaları, yalnız Türk vatandaşı için yurt içi turları tanıtabiliyor, üretip, pazarlıyor veya satabiliyor. 2 yıldır üst üste Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Balkan Ülkeleri Gezisi ihalesini alan firmanın A grubu acenta yetki belgesi olmadığı için yurt dışına gezi düzenlemesi mümkün görünmüyor.

4 Ağustos’ta aynı firmaya 3 milyon 281 bin 350 TL’ye ihale

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, vatandaş yoksullukla boğuşurken, AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin milletin parasıyla tüm kurum ve kuruluşların tasarruf etmesi gereken bir dönemde yurt dışı gezisi düzenlediğini söyledi.

CHP’li Sarı, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Kasım ayında 719 bin 250 TL karşılığında pazarlık usulü ile yandaşlarına ait Zağnos Turizm Seyahat Acentası’na ihale ettiği ‘Balkan Ülkeleri Gezisi’ni bu yıl 4 Ağustos’ta yine aynı firmaya 3 milyon 281 bin 350 TL’ye ihale etti. Ekonomik soykırımı önlenemez hale getiren politikaları yüzünden vatandaşların yoksulluğa sürükleyen AKP’nin Balıkesir’deki yerel yöneticileriiçi ‘boş gezilerle’ günlerini gün ettiler. Balıkesir’in çözüm bekleyen sorunlarını çözmesi gerekenler, ülke ülke gezdiler. ‘Kamu tasarrufu’ diye milletin her türlü ihtiyacından kısanlar, kendilerinin yurtdışı gezilerine milyonlarca lira akıtıyorlar. ‘Gönül belediyeciliği yapacağız” diyerek Balıkesirlilerin oylarıyla diye Büyükşehir Belediyesi yönetimine gelenler Balıkesirlinin değil kendi gönüllerini hoş tutuyor” diye konuştu.

'Milletinin parasını nasıl har vurup harman savurduğuna seslerini çıkaramıyorlar'

CHP’li Serkan Sarı; “AKP’li anlayışın tıpkı ülkeyi yönetemediği gibi Balıkesir’i de yönetemediklerini söylediğimizde kendilerine çeki düzen verecekleri yerde iftira ve yalana sarılanlar, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Balıkesirlinin, milletinin parasını nasıl har vurup harman savurduğuna seslerini çıkaramıyorlar. 3 Milyon lirayı aşan bu israfın, milletin parasını gezerek tozarak harcayanların hesap vermesini bekliyorum” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıla göre 4,5 artış yaşandı

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Balkan Ülkeleri Gezisi ihale ilanını tasarruf genelgesi yayımlandıktan sonra 7 Temmuz’da verdiğini, 4 Ağustos 2023’te sonuçlandırılan ihalenin sözleşmesinin 15 Ağustos 2023 tarihinde imzalandığını hatırlattı. Balkan Ülkeleri Gezisi’nin ikinci kez düzenlendiğini ve ihale bedelinin geçen yıla göre 4,5 kat arttığı vurgulayan Serkan Sarı şunları söyledi:

'Bu para neden Balıkesirlinin kanayan yaraya dönüşmüş sorunlarından birini çözmek için kullanılmadı?'

“İhale, 3 milyon 281 bin 350TL’ye geçen yıl verilen ve tek teklifi sunan aynı firmaya yani yandaş olduğu anlaşılan firmaya ihale bedelindeki 4,5 kat artışla veriliyor. Büyükşehir Belediyesi kasasından 4,5 kat fazlasıyla milyonlarca lira verilip gezi düzenleyenler milletin ekonomik soykırımda ne yediğini ne içtiğini nasıl geçindiğini hiç mi düşünmezler? Balkan gezisi neden iptal edilmedi? Üstelik ortada iktidarın tasarruf genelgesi olmasına rağmen kuruşu kuruşuna 3 milyon 281 bin 350 TL bir gezi için harcandı. Bu para neden Balıkesirlinin kanayan yaraya dönüşmüş sorunlarından birini çözmek için kullanılmadı? Çok mu elzemdi Balkan ülkelerine gitmek? Büyükşehir Belediye Başkanı kendi bakanını takmıyor. Genelgesini hiçe sayıyor. Diğer taraftan da Başkan Yücel Yılmaz’ın ihale verdiği acentaTurizm Bakanı tarafında denetime alınıyor.”

41,8 milyon TL’lik organizasyon harcama bütçesi

Öte yandan AKP’li Yücel Yılmaz yönetimindeki belediye, 1 Haziran’da, “Organizasyon Hizmetleri Alımı” ihalesi de düzenlemişti. Belediyeye bağlı Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen ihale kapsamında 31 Aralık’a kadar kentte gerçekleştirilecek etkinliklerde kullanılmak üzere ses, ışık, video-prodüksiyon ve baskı hizmetleri alınacağı bildirildi. İhale kapsamında 3 Temmuz’da belediye iştiraki Balıkesir Tarım Ürünleri A.Ş. ile 41 milyon 801 bin TL’lik sözleşme imzalandı. İhale dokümanları, belediyenin organizasyon ihalesi adı altında çok sayıda hediyelik eşya sipariş ettiğini de ortaya koymuştu.

(Kısa Dalga)

Gündem