AKP’nin yeni anayasa için yol haritası: Dinsel ve milli hassasiyetlere yönelik düzenleme

AKP’nin yeni anayasa için yol haritası: Dinsel ve milli hassasiyetlere yönelik düzenleme
Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa teklifinin "kendisini süreç dışında tutacak siyasi partiler olsa da tüm toplum kesimleri ile görüşerek 1 yıl içinde hazırlanması ve tartışılmaya başlanması" hedefini açıkladı. Şimdi gözler AKP'nin yol haritasında.

AKP’nin yeni anayasa için yol haritası: Dinsel ve milli hassasiyetlere yönelik düzenleme


AKP’nin yeni Anayasa’da devletin temel niteliklerinin tanımlandığı mevcut ilk 3 maddede değişiklik yapmayabileceği, ancak “diğer maddelerde dinsel veya milli hassasiyetlere dönük yapılacak bir düzenlemeyle, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi tabanının hedef alınabileceği” belirtildi.

BBC Türkçe’nin “Yeni anayasa için AKP'nin yol haritasında ne var?” başlıklı haberine göre, anayasa hukuku alanında uzman akademisyenlerden görüş alınması, daha önce yapılan anayasa çalışmalarının incelenerek teklif metninin altyapısını oluşturmak için ön çalışma yapılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı'nda görevli bir hukuk profesörünün ön çalışmanın koordinasyonunu yürüteceği belirtiliyor.

2012'de TBMM'de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na AKP'nin sunduğu öneriler ve hatta komisyonda uzlaşılan düzenlemeler yeni anayasa teklifi için revize edilecek.

AKP içindeki ön çalışmanın tamamlanmasının ardından yeni anayasa teklifine destek vermek isteyen siyasi partilerin de teklif hazırlanırken önerilerin alınması planlanıyor. Ancak anayasa teklifi metninin MHP ile birlikte şekillendirilmesi hedefleniyor.

Parlamentodaki diğer muhalefet partileri destek vermese bile, MHP ve destek verebilecek diğer partilerin imzasıyla teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulması düşünülüyor.

“Dinsel veya milli hassasiyetler”

Anayasa değişikliği Meclis'ten geçmese bile, bir yandan "yeni anayasa" talebini seslendiren muhalefet partilerinin açığa düşürüleceği, bir yandan da seçmenden bir sonraki seçim için "anayasa değiştirecek çoğunluk desteği" istenmesi için koz olarak kullanılacağı ifade ediliyor.

Cumhuriyetin temel niteliklerinin tanımlandığı Anayasa'nın ilk 3 maddesinde değişiklik yapılmasa da diğer maddelerde dinsel veya milli hassasiyetlere dönük yapılacak bir düzenlemeyle, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi tabanının hedef alınabileceğine dikkat çekiliyor.

İlerleyen süreçte, muhalefet partileri ile uzlaşma sağlanarak yeterli çoğunluğun sağlanması halinde anayasa değişikliğinin her koşulda referanduma sunulacağı ifade ediliyor.

Böylece en geniş destekle kabul edilmesi sağlanarak, meşruiyetinin tartışılmasının önüne geçileceği ifade ediliyor.




Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem