İYİ Parti lideri Akşener yerel seçim stratejisini açıkladı: İttifak yok, bazı yerlerde işbirliği olabilir

İYİ Parti lideri Akşener yerel seçim stratejisini açıkladı: İttifak yok, bazı yerlerde işbirliği olabilir
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimlere ilişkin yol haritasını açıkladı. Buna göre İYİ Parti yerel seçimlerde ittifak yapmayacak, bazı yerlerde iş birliğine gidebilecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Büyük Taarruz'un yıldönümünde Afyon Kocatepe'de gerçekleştirdiği mitingden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantının gündemini ise Akşener'in mitingde yaptığı yerel seçimlere ayrı girme çağrısı oluşturdu. BBC Türkçe'de yer alan habere göre İYİ Parti'nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde ayrı aday çıkarıp çıkarmayacağı sorusu Akşener'e soruldu.

'O'culuk bu'culuk üzerinden birbirimizi yediğimiz seçim olur'

Akşener, artık ittifak olarak ortak adaylar belirlenmesine karşı olduğunu, her yerde tek başına seçime girecekmiş gibi çalıştıklarını söyledi. Akşener, “İttifaklar üzerinden yerel seçime gidilirse aynı o'culuk bu'culuk üzerinden birbirimizi yediğimiz, insanların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının konuşulmadığı bir seçim olur. Buna karşıyız” dedi. Yerelde işbirliğine tümden kapısını kapatmayan Akşener, “Bazı yerlerde bazı anlaşmalar yerelde olabilir. Onları henüz konuşmuş değiliz” dedi.

'Genel seçimlerde başarısız olduk'

Akşener'in toplantıda önce çıkan açıklamaları şöyle:

"Herkes iki büyük şehre odaklanıyor ama benim söylemeye çalıştığım şu: Genel seçimlerde başarısız olduk. Bu konuda kimseyi suçlamıyorum, altı siyasi partinin hepsi bir pay sahibi, sonuçtan sorumluyuz. Kamplaşan, kutuplaşan sistemlerde seçmenin tercihi, özgürlüğü kalmıyor. Yerel seçimler farklı."

'Seçime ayrı ayrı girmemiz açısından bir teklifte bulundum'

"AK Parti, CHP, MHP, DEVA, Gelecek gibi bütün siyasi partilere seçime ayrı ayrı girmemiz açısından bir teklifte bulundum. Nereye gider, evrilir bilmiyorum. Biz arkadaşlarımızın talebiyle her yerde tek başına girecekmişiz gibi çalışma yapıyoruz. Bir şey daha söyledim, yerelde teşkilatlar birbiriyle çalışma yapabilirler. Bugünden bir şey söylemek mümkün değil. Ama şöyle bir durum var. Ucuz etin yahnisi lezzetsiz oluyormuş. Biz 2019’da kendimiz teklif ettik. Herkes belediyelerden genel müdürlükler üzerinden yürüdü. Bunu çok büyük hakaret saydım ben. Şimdi bütün listeleri çıkaracağım. Bakalım kaç tane genel müdürümüz varmış."

'Bu ittifak sistemi Türkiye'yi gerçekten uçuruma götürüyor'

"(Yeni dönemde) çalışma her ilde kendi adaylarımızla seçimlere gitmeye yönelik organize olma yönünde. Bu ittifak sistemi Türkiye'yi gerçekten uçuruma götürüyor. Bütün partiler tek başına girip yerel seçimi gerçekten yerel seçim haline getirmek için gayret etmeli. Ben hem Sayın Kılıçdaroğlu'na, hem Sayın Bahçeli'ye hem de Sayın Erdoğan'a bu konuda çağrıda bulundum. Göreceğiz bakalım nasıl bir şey olacak. Ama dediğim gibi, bazı yerlerde, bazı anlaşmalar yerelde olabilir. Onları henüz konuşmuş değiliz. Ama, “Partilerin bir araya gelmesi suretiyle ortak adaylar belirlenmesi gibi” gibi bir şey yok."

Ankara ve İstanbul yanıtı: 'Günü geldiğinde bakılır'

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun Ankara'da ise Mansur Yavaş'ın karşısına aday çıkarıp çıkarmayacaklarına dair soruyu yanıtlayan Akşener, "Bu iki arkadaşımızın karşısına aday çıkarılacak, çıkarılmayacak... Onlara günü geldiğinde bakılır. Amma velakin çıkarıldığı takdirde de, bizim aday gösterdiğimiz kişi ne üzerinden konuşacak? Proje üzerinden konuşacak. Bunlar ocu, şucu, bucu demiyoruz, demeyeceğiz. Eğer ittifaklar üzerinden yerel seçime gidilirse görürsünüz ki aynı oculuk buculuk üzerinden birbirimizi yediğimiz, yerelde insanların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının konuşulmadığı bir seçim olur. Biz buna karşıyız" dedi.

'Bazı el sıkışmaların karşısında olacağız bu sefer'

"Bazı el sıkışmaların karşısında olacağız bu sefer" diyen Akşener, "Yönetilemeyen bir sürü şey var. İlginç biçimde HDP bu seçimde 14 Mayıs’a kadar sürekli beyanat verdi. Arkadaşlar köylere, ilçelere gittiklerinde elini uzatmışlar, 'Teröristin elini sıkmam" demiş seçmen. Bunu biz yenemedik. Seçmenimizin başka alanlara kaymasında çok önemli etkisi oldu" diye konuştu.

Haberin tamamına buradan ulaşılabilirsiniz.

Gündem