Alevi Başkanlığı atıl mı kaldı?

Alevi Başkanlığı atıl mı kaldı?
Alevi toplumu temsilcilerinden Başkanlığa dair yoğun eleştiriler geldiğini söyleyen AKP MKYK'sı Alevi kanaat önderlerinden Metin Tarhan, "Bakanlığa bağlı olmasından kaynaklı idari prosedürün ağırlığı nedeniyle bazı aksamalar söz konusu. Bunların giderilmesi için ciddi bir uğraş var” dedi.

“Cumhuriyet tarihinin en önemli adımlarından biri” olarak duyurulan ve 1 yıl önce faaliyete geçen Alevi ve Cemevi Başkanlığı’na son dönemde eleştiriler arttı. Alevi örgütlerinin başta özerklik olmak üzere artan rahatsızlıkları AKP içerisinde de konuşulmaya başlandı. Daha önceki Alevi açılımını koordine eden eski AKP’li Reha Çamuroğlu ve şu anki AKP MKYK üyesi Metin Tarhan, DW Türkçe’ye konuştu.

AKP içerisinde de tartışmalar başladı

İktidarın seçimler öncesinde çalışmalarını tamamlayıp hayata geçirdiği Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Alevi dernekleri ve örgütleri arasında tartışılmaya devam ederken bu tartışmalar AKP içerisinde de yapılmaya başlandı.

Aleviler mesafe koydu

Başkanlığın özerk bir yapıda olacağının söylenmişti ancak kurulduğu günden bu yana her geçen gün daha fazla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daire başkanlığı gibi çalışmalar yaptığı iddiaları başkanlığa olumlu yaklaşan Alevilerin de mesafe koymasına yol açtı…

'Özellikle mülkiyet sorunlarının çözümünde adım atılmadığını duyuyoruz'

DW Türkçe’ye bilgi veren üst düzey bir AKP yöneticisi, özellikle Alevi nüfusun olduğu yerlere yapılan halk ziyaretlerinde başkanlığa dair eleştirilerin gelmeye başladığın söylüyor. AKP’li yönetici, “Alevi vatandaşlar, Başkanlık kurulduktan sonra gelip teşekkür ediyorlardı. Ancak son dönemde ‘Başkanlığı kurdunuz ama hangi adımlar atılıyor, elektrik faturası ödemek dışında ne yapılıyor’ eleştirileri almaya başladık. Özellikle mülkiyet sorunlarının çözümünde adım atılmadığını duyuyoruz” yorumunu yapıyor…

'Bir program yok ortada'

AKP hükümetinin 2007- 2011 yılları arasında yürüttüğü Alevi açılımını yöneten isimlerden Reha Çamuroğlu da, Başkanlığa dair tartışmaları değerlendirdi. Çamuroğlu, “Bir program yok ortada AK Parti nereye varacağını bilmiyor. Çizgisi nereye kadar genişler bunu bilmiyor. Bu konuda kararsız. Her seçimden önce meze yapılıyor Alevilik meselesi. Mesela bu ‘Alevi Kurumu’nda başta düğmeler yanlış iliklendi. Sınırların olmadığını gösteren bir şey bakanlığına böyle bir kuruluşun bağlanması oldu” dedi.

Çamuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk bir kurum olmasına karşın Cemevi Başkanlığı’nın özerk olmamasının Aleviler içerisinde de tepki çektiğine dikkati çekiyor. Çamuroğlu, bir Cemevi Başkanı’na “bu ipin ucunu bırakırsak binlerce Cemevi olur, merdiven altı cemevleri doğar” denildiğini de ileri sürerek, “Bu cümleler bir Alevi-Bektaşi’ye söylenmez ayıptır. Neden? Bu ülkede 100 bin cami var ülkede, imam müezzin maaşları devlet tarafından ödeniyor, insaf ya… Bugün 3000 Cemevi yok” açıklaması yaptı.

'Geçmiş hafızası yok'

Şu anda AKP MKYK’da olan Alevi kanaat önderlerinden Metin Tarhan, kendisine de Alevi toplumu temsilcilerinden Başkanlığa dair yoğun eleştiriler geldiğini söylüyor. Tarhan, “İlk kez Alevilerle ilgili bir kurum olması nedeniyle devletin geçmiş hafızası yok. Kuruluş sürecinde elbette eksiklikler oluyor. Bazı şeyleri oturtmak kolay değil. İnsanların niteliği ve liyakatı tartışmaya açılıyor. Bakanlığa bağlı olmasından kaynaklı idari prosedürün ağırlığı nedeniyle bazı aksamalar söz konusu. Bunların giderilmesi için ciddi bir uğraş var” değerlendirmesi yaptı.

Metin Tarhan, başkanlıkta yaşanan sorunların çözümü için Alevilerin biraz sabretmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak:
https://x.com/dw_turkce/status/1727356262164136332?s=20

Gündem