Alevilerin Erdoğan’a açtığı davada “kopyala-yapıştır karar” gerilimi

Alevilerin Erdoğan’a açtığı davada “kopyala-yapıştır karar” gerilimi
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine açılan tazminat davasında “kopyala-yapıştır karar” tartışması yaşandı. Duruşmanın sonunda zabıt katibinin önceden hazırlanan ret kararını duruşma tutanağına yapıştırması üzerine davacı Federasyon’un avukatları tepki gösterdi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından “Alisiz Alevilik kurmaya çalışıyorlar” ve “30 milyon Euro destek alıyorlar” sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine açılan tazminat davasında “kopyala-yapıştır karar” tartışması yaşandı. Duruşmanın sonunda zabıt katibinin önceden hazırlanan ret kararını duruşma tutanağına yapıştırması üzerine davacı Federasyon’un avukatları “Karar duruşmadan önce verilemez. Karar önceden belli ise bu duruşma neden yapıldı” diyerek tepki gösterdi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5 Aralık 2021’de yaptığı konuşmada sarf ettiği ““Almanya’da da özellikle Alevilikten öte Ali’siz Alevilikle adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor ve Cumhuriyet Halk Partisi orada o işi yürüteni de hatta buradan aday yapmakta istedi. Bunların da zaten kimler olduğunu bilirsiniz. Ve ciddi de onlara para desteği veriyorlar. Yani bundan 2 yıl öncesi rakamla 30 milyon Euro yıllık bunlara bir parasal destekleri de olmuştur.” sözlerinden sonra Erdoğan aleyhine suç duyurusunda bulunmuş ve 50 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açmıştı.

Suç duyurusu işleme konulmadan reddedilirken tazminat davasının ilk duruşması dün Ankara 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, Cumhurbaşkanı’nın doğrudan Aleviliği hedef aldığı bildirilerek, özür dilemesi istendi.

Eski CHP Ankara Milletvekili, avukat Avukat Şenal Sarıhan, Erdoğan’ın 30 milyon Euro parasal destek iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı’nın bilerek bu gerçek dışı iddiayı dile getirmesinin ayrımcılığın ve kötü niyetin göstergesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı’ndan en önemli taleplerinin “özür dilenmesi” olduğunu kaydeden Sarıhan, bu sözlerin ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

İftira ve görev ihmali

Erdoğan’ın tarafsızlığını ihlal ettiğini kaydeden AABF avukatı Oya Aydın, “Cumhurbaşkanı, görevinin gereği olarak tarafsız laik bir devletin gereklerine uygun hareket etmesi gereken toplumun tümüne karşı birleştirici bir görevle yükümlüdür. Aleviler, bu ülkede yüz yıllar boyunca şiddete ve saldırıya maruz kaldı. Almanya’da bulunan Aleviler, bu saldırılardan sonra yaşam haklarını korumak için Avrupa’nın değişik ülkelerine göç ederek yaşayan insanlardır. Bu kadar ayrımcılığa ve saldırıya uğrayan bir inanç grubunu Almanya devletinden gerçek dışı yüksek paralar alarak iş birlikçi gibi göstermeye çalışmak, iftira ve görev ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Duruşmada tazminat talepleri hakkında konuşan AABF Hüseyin Mat ise federasyonun mali denetimleri sonucunda, Erdoğan’ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığının belgelendiğini bildirdi. Mat, tazminat taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Kopyala-yapıştır karar tartışması

Savunmaların ardından kararını açıklayan hakim Ahmet Onur Özgündüz, davanın reddine karar verildiğini açıkladı. Bu sırada daha önce hazırlanan hükmün duruşma tutanağına yapıştırıldığının görülmesi üzerine davacı Alevi Federasyonu’nun avukatları tepki gösterdi. Avukatlar, duruşmadan önce karar verilmesinin usul hükümlerine aykırı olduğunu belirterek “Karar duruşmadan önce verilemez. Karar önceden belli ise bu duruşma neden yapıldı” diyerek tepki gösterdi. Hakim Özgündüz’ün ise kararın önceden hazırlandığı iddialarını reddetmemesi dikkat çekti. Avukatlar, kopyala-yapıştır şeklinde, duruşmadan önce karar verildiğine ilişkin itirazlarını bir tutanak haline getirerek dava dosyasına koydu. Tartışmanın büyümesinin ardından davacı taraf ile Erdoğan'ın avukatları arasında tartışma çıktı.

Duruşmadan sonra bir açıklama yapan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Kopyala yapıştır bir karar verdiler. Karar madem belli biz buraya neden geldik? Siz Aleviler ile ilgili kararınızı Kalu Bela’dan bu yana vermişsiniz zaten. Karara itiraz edeceğiz, gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne, AİHM'e gideceğiz” dedi.

Gündem