Alman basını: Halkın öfkesi artıyor, ayaklanma korkusuyla çalışmalar durduruldu

Alman basını: Halkın öfkesi artıyor, ayaklanma korkusuyla çalışmalar durduruldu
Türkiye ve Suriye’de yaklaşık 30 bin can kayıplarına yol açan iki şiddetli depremin ardından yükselen öfke dış basına da yansıyor. Haberlere göre, iki Alman kurtarma ekibi Türkiye’nin deprem bölgelerindeki çalışmalarını 'ayaklanma' ve 'kargaşa' çıkma endişesiyle durdurdu.

Alman Der Stern yayın organı, “Yağma, şiddet ve sefalet - depremden sonra halkın öfkesi artıyor” başlıklı haberinde depremden sonra yaşananları, “tüm kentsel alanlar harap oldu, insanlar günlerce desteksiz kaldı ve yakınları için yas tuttu” sözleriyle özetledi.

Haberde, “Devlet kurumları - Türkiye'de var olduğu söylenebilen, ancak savaşın büyük ölçüde harap ettiği Suriye’nin muhalif bölgelerinde olmayan - yardım etmek için yeterince çaba göstermiyor. Ve uluslararası destek bile - özellikle Suriye deprem bölgesine - çok yavaş ve uzun bir gecikmeyle ulaşıyor” denildi.

‘Güvenlik nedeniyle çalışmalara ara verildi’

Yağma haberlerinin, Olağanüstü Hal ilanının ve cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan kararnamenin de aktarıldığı haber şöyle devam ediyor: “Bu arada ilk yardım ekipleri olası bir kargaşa korkusuyla çalışmalarına ara verdi. Alman Teknik Yardım Ajansı (THW), yardım kuruluşu I.S.A.R-Almanya ve Avusturya Silahlı Kuvvetleri güvenlik durumuna atıfta bulundu. Üzüntünün zaman zaman öfkeye dönüştüğü bildirildi.

APA haber ajansına konuşan Avusturya Silahlı Kuvvetleri'nden Yarbay Pierre Kugelweis, ‘Türkiye'de gruplar arasında saldırganlık artıyor. Ateş edildiği söyleniyor’ dedi. Verilen aranın ardından askerler çalışmalarına devam etti. Türk ordusu birliğin korumasını üstlendi.”

Silah sesleri nedeniyle çalışmalar durduruldu

Alman Die Welt gazetesi de yaptığı haberde silahların çekilmesinin Alman arama kurtarma ekibinin çalışmasını kesintiye uğrattığını yazdı.

Haberde şu bilgiler verildi: “Teknik Yardım Ajansı (THW) ve yardım kuruluşu I.S.A.R-Almanya, Türkiye'nin deprem bölgesindeki kurtarma çalışmalarını olası bir ayaklanma korkusuyla durduruyor. Bölgede bulunan kuruluşlar, gelen farklı bilgilere göre, Cumartesi günü Hatay bölgesindeki güvenlik durumunun son birkaç saat içinde değiştiğini söyledi. THW’den, ‘Farklı gruplar arasında artan çatışmalar rapor ediliyor ve ateş edildiği söyleniyor’ denildi.

Arama kurtarma ekipleri, şimdilik Kırıkhan’daki üs konumunda olan ortak bir kampta kalacak. THW sözcüsü Katharina Garrecht, Alman Basın Ajansı'na yerinde verdiği demeçte, birinin canlı olarak kurtarılabileceğine dair somut bir işaret olursa, yine de kamptan çıkacaklarını söyledi.”

I.S.A.R.-Almanya sözcüsü, deneyimlerin deprem felaketi gibi büyük afet durumlarında farklı aşamalar yaşandığını gösterdiğini söyledi: “Şu anda enkaz altında kalanların umutlarının giderek azaldığı bir aşamadayız. Bu nedenle insanlar kişisel kayıplarından dolayı bazen derin bir üzüntü, bazen de öfke yaşıyorlar.”

Buna ek olarak, su ve yiyecek teminiyle ilgili zorluklar yaşanıyor, bu da depremden etkilenenleri zorluyor ve bazı durumlarda hayal kırıklığına uğratıyor. I.S.A.R-Almanya Operasyon Müdürü Steven Bayer, “Üzüntünün yerini yavaş yavaş öfkeye bıraktığı görülüyor” dedi.

***

BM’den özeleştiri: Kendilerini terk edilmiş hissediyorlar

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Suriye-Türkiye sınır bölgesine yaptığı bir ziyaret sırasında Twitter’de yaptığı açıklamada özeleştiri yaptı.

Griffiths, “Şimdiye kadar kuzeybatı Suriye halkını yüzüstü bıraktık. Haklı olarak kendilerini terk edilmiş hissediyorlar. Henüz ulaşmamış uluslararası yardımları arıyorlar. Benim görevim ve bizim yükümlülüğümüz, bu başarısızlığı elimizden geldiğince hızlı bir şekilde düzeltmektir. Şimdi odak noktam bu” yazdı.

***

AB’den daha fazla yardım sözü

Türkiye ve Suriye'de meydana gelen deprem felaketinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen ölü sayısı artmaya devam ediyor. Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı açıklanan rakamlara göre 20 bini aştı. Suriye'deki deprem kurbanların sayısınınsa bildirilenden çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölgesi Acil Durum Direktörü Richard Brennan, Suriye’nin kuzeybatısındaki muhaliflerin elindeki bölgelerde en az 4 bin 500, hükümet kontrolündeki bölgelerdeyse yaklaşık 1 bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) rakamların daha da yükseleceğinden endişe ediyor.

***

AB çadır, battaniye ve ısıtıcı gönderiyor

Der Spiegel’in haberine göre Avrupa Birliği (AB), depremin yıkıcı sonuçlarını göz önünde bulundurarak Türkiye'de ek yardım seferber ediyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde daha fazla çadır, battaniye ve ısıtıcı sağlama sözü verdi.

Brüksel'deki bir sözcü, Komisyonun ayrıca gerekli desteği mümkün olan en kısa sürede sağlamak için özel sektörü seferber ettiğini söyledi.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye'ye AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında bin 651 kişiden oluşan 38 arama-kurtarma ekibi ve 106 arama köpeği gönderildi.

Ayrıca, on iki AB ülkesi şimdiye kadar ailelerin konaklayabileceği 50 bin tane kışa dayanıklı çadır, 100 bin battaniye ve 50 bin ısıtıcı sağladı. Bunlara ek olarak AB Komisyonu 500 acil durum barınağı, 8 bin yatak ve 2 bin çadır gönderdi. (Kısa Dalga / Dış Haberler)

Gündem