Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier 10 yıl sonra Türkiye'de

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier 10 yıl sonra Türkiye'de
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul’a geldi. Uçağı İstanbul Havalimanı’na inen Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier’i İstanbul Valisi Davut Gül karşıladı. Cumhurbaşkanı, 3 günlük ziyareti kapsamında 3 ile ziyaretler gerçekleştirecek.

Ziyaretine İstanbul'dan başlayan Almanya Cumhurbaşkanı, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle görüştü.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Sirkeci Tren Garı'ndaki programının ardından Eminönü'ndeki iskeleye yürüyerek geldi ve vapura bindi.

aa-20240422-34342634-34342629-almanya-cumhurbaskani-yuruyerek-geldigi-iskelede-vapura-bindi.jpg

Gezinin ikinci durağı Gaziantep, üçüncü durağı ise Ankara'daki resmi temaslar olacak.

17 Kasım'da Berlin'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Steinmeier ile de görüşerek Türkiye'ye davet etmişti.

Alman Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde ziyaretle ilgili yapılan resmi açıklamada, ziyaret kapsamında Türk-Alman diplomatik görüşmelerinin başlamasının 100. yılına dikkat çekilerek, her iki ülke arasındaki dostluk bağlarının güçlü olduğuna işaret edildi. Konu ziyaret sırasında da işlenecek.

Ziyaretin şifreleri

Erdoğan son Berlin ziyaretinde, kamuoyundaki bütün baskılara rağmen Hamas'ı “terör örgütü” olarak görmediğini ifade ederken, Almanya'yı da İsrail'e verdiği destek nedeniyle eleştirmişti.

Almanya tarafı da İsrail'in varlığının tartışılmaz olduğunu belirterek, Hamas'ı sert bir şekilde kınamıştı. İsrail ve Hamas konusunda taban tabana zıt görüşlere sahip Erdoğan ve Steinmeier buna rağmen tansiyonu yükseltmemeye özel önem vermişti. Dahası, Erdoğan ziyaret kapsamında Almanya'nın da üreticileri arasında olduğu Eurofighter savaş uçağını almak istediklerini söylemişti.

Ekonomideki gelişmeler ve bölgedeki gerilim nedeniyle NATO, AB, Almanya ve ABD ile ilişkilere büyük önem veren Erdoğan, dengeyi koruma gayreti içinde olmaya devam edecek.

Almanya da bölgede Türkiye'ye verdiği stratejik önem nedeniyle her şeye rağmen ilişkileri bozmamadan yana. Geçen hafta Brüksel'de yapılan AB zirvesinde Türkiye’ye yüklenen “stratejik ortak” misyonunun arkasında da Almanya’nın olduğu söylenebilir.

Ermeni tehciri yıl dönümünde ziyaret

Evrensel Gazetesinden Yücel Özdemir'in haberine göre, Steinmeier’in Erdoğan’la görüşeceği 24 Nisan aynı zamanda 1915’teki Ermeni Tehciri’nin 109. yılı. Almanya’nın resmi olarak kabul ettiği soykırımda, dönemin Alman İmparatorluğu’nun rolü de çok fazla. Denilebilir ki, dönemin Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra en fazla Almanya’nın sorumluluğu bulunuyor. Her iki ülke arasındaki tarihsel ilişkiler hatırlanırken bundan söz etmemek, tarihsel gerçekleri halının altında gizlemekten başka bir şey değil.

Demokrasi ve insan haklarından çok, alman firmalarının yatırımı önemli

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in ziyareti sırasında her iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, kültürel ilişkilerin geliştirilmesine vurgu öne çıkacak. Ziyaretin İstanbul ayağında özellikle bu konuda dikkat çekici görüşmeler olacak. Sirkeci Garı ziyareti sırasında Almanya’ya yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin iki ülke ilişkileri açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekmesi bekleniyor.

Boğaz’da Alman işveren grubuyla yapılacak tur, DHL Express'in İstanbul Havaalanındaki merkezine ziyaret ve Tarabya Kültür Akademisindeki tören iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilere dikkat çekilecek. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle yapılacak görüşmelerde ise insan hakları ihlallerine ve demokrasiye vurgu yapılacak. Böylece ülke içinden otoriter rejime verilen destek yönünde gelen eleştiriler de hafifletilmiş olacak. (Kısa Dalga)

Gündem