Almanya'da doğalgaz alarmı: Acil durum planında ikinci aşamaya geçildi

Almanya'da doğalgaz alarmı: Acil durum planında ikinci aşamaya geçildi
Almanya, Rus doğalgazındaki tedarik kesintisi nedeniyle ulusal acil durum planının risk seviyesini bir aşama daha yükseltti. Ekonomi Bakanı Habeck, kışa hazırlık için gaz tüketiminin azaltmasını istedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, Rusya'dan doğalgaz tedarikinin azalmasına yanıt olarak, acil doğalgaz planının risk seviyesini ikinci en yüksek aşamaya yükselteceğini açıkladı. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya'yı 'ekonomik saldırı' ile suçlarken, Almanya halkına da kışa hazırlık için gaz tüketimini azaltma çağrısında bulundu. Habeck'in, doğalgazın karneye bağlanması ihtimalini dışlamaması da dikkat çekti.

Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Habeck, "Kendimizi kandırmamalıyız. Gaz tedarikindeki kesintiler bize Putin'in yönelttiği bir ekonomik saldırı" dedi. Almanların tüketimi azaltmak zorunda kalacağını söyleyen Habeck, "Putin'in stratejisinin, güvensizlik yaratmak, fiyatları yükseltmek ve bizi bir toplum olarak bölmek olduğu açık. Mücadele etmemiz gereken şey bu" dedi.

Alman bakan, gazın karneye bağlanmasından kaçınılacağını umduğunu ama bu ihtimali gözardı edemeyeceklerini de ekledi. Habeck, "Şu an hissetmesek bile bir gaz krizinin içindeyiz" derken, durumun ciddi olduğunu ve kışın geleceğini belirtti.

İKİNCİ AŞAMA NE ANLAMA GELİYOR?

Almanya'da doğalgaz acil durumunun ikinci aşamasına geçilmesi, hükümetin doğalgaz açığını kapatmak için 15 milyar euroluk bir kredi sağlaması ve endüstriyel tüketicileri daha az kullanıma teşvik edeceği anlamına geliyor. Ülkenin üç aşamalı doğalgaz acil planındaki ikinci alarm seviyesi, uzun vadeli tedarikte kesinti riskinin yüksek olarak görüldüğü durumlarda tetikleniyor. Bu planın üçüncü ve en yüksek aşaması ise "acil" olarak adlandırılıyor ve devletin piyasaya müdahalesi anlamına geliyor.

Rus enerji devi Gazprom geçtiğimiz hafta, Almanya'ya Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden tedarik edilen doğalgazı teknik sorunları gerekçe göstererek yüzde 40 kapasiteye düşürmüştü. Almanya, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından mart ayından bu yana acil durum planının ilk aşamasını devreye sokarak bazı tedbirler almıştı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi