Almanya'da kış tedbirleri: Maskeye devam kararı alındı
Federal Hükümet tarafından hazırlanan ve Federal Meclis’in ardından eyaletlerin temsil edildiği Federal Konsey tarafından da onaylanan yeni "Enfeksiyondan Korunma Yasası" 1 Ekim’de yürürlüğe girecek ve 7 Nisan 2023'e kadar geçerli olacak.
Salgınla mücadele konusunda mevcut düzenlemelerin süresi 30 Eylül’de doluyor. Yeni düzenlenmelere göre toplu taşımada ve tren yolculuklarında, ayrıca doktor muayenehanelerinde FFP2 maskelerinin takılması zorunlu olacak.
VOA Türkçe'nin aktardığına göre, hastane ve bakım kurumları ile benzeri işletmelere girişlerde maske takma ve test zorunluğu getirilecek. Artabilecek enfeksiyon sayılarına karşı eyaletler, 1 Ekim’den itibaren mağazalarda tekrardan maske takma zorunluluğu getirebilecek.
Eyaletler, korona virüsü vaka sayılarının büyük artış göstermesi durumunda halka açık ve kapalı mekanlarda da ek tedbirler alabilecek.
Gerektiğinde okullarda, yüz yüze eğitimin sürdürülmesi için beşinci sınıftan itibaren maske zorunluluğu uygulanabilecek. Sayıların pandeminin ikinci dalgasındaki gibi rekor oranlara ulaşması durumunda, açık havada yapılan etkinliklerde herkese maske zorunluluğu, etkinliklere katılacakların sayısını sınırlama ve sosyal mesafeye uyma gibi önlemler alınabilecek.
Bu arada plan kapsamında hava filtreleme sistemleri olduğu için uçaklardaki maske zorunluluğuna geçici olarak son verilmesi karara bağlandı. Vakalarının sayısının tekrar artması halinde hükümetin uçaklarda maske takma zorunluluğunu yeniden getirebileceği ifade edildi.
"MASKE DIŞARIDA FAYDASIZ" İDDİASI
Alman Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, COVID-19 salgınına daha iyi hazırlık yapmak için bu düzenlemenin yapıldığını belirterek, amacın ölümleri, hastalığın ağır geçmesini ve hastanelerin kapasitesini aşmayı önlemek olduğunu aktardı.
Lauterbach, COVID-19'un BA.5 varyantının geçen varyantlarından daha hızlı yayıldığını kaydetti.
Ancak alınan ve planlanan önlemler tepki de buluyor. Nitekim geride kalan koronavirüs döneminde salgını önlemek için uygulanan tüm tedbirleri inceleyen uzmanlar kurulu, alınan bir dizi önlemin faydası ve gerekliliği konusunda eleştirisel bir bilanço çıkarmıştı. Örneğin en yaygın koronavirüs tedbirlerinden olan maskenin koruyucu işlevini değerlendiren uzmanlar kurulu, maskenin dışarıda koruyucu işlevi olmadığını, kapalı yerlerde ise sadece doğru takılması ve yüze tam oturması durumunda işlevini yerine getirdiğini açıklamıştı.
Bu nedenle genel maske zorunluluğu tavsiye etmeyen uzmanlar, alınacak koronavirüs tedbirlerinin öncelikli olarak riskli kişileri korumaya yönelik olmasını tavsiye etti.
TEDBİRLERE KARŞI PROTESTOLAR YENİDEN BAŞLADI
Bu arada koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirlerini protesto eden ve aşırı sağcıların ön plana çıktığı "pazartesi gösterileri" yine başladı.
Ülkenin doğusundaki kentlerde düzenlenen gösterilere son iki hafta içinde katılanların sayısı binleri bulurken, muhalafetteki Almanya için Alternatif partisi (AfD) 8 Ekim’de Berlin’de düzenlenecek merkezi bir mitingle alınan önlemleri protesto etme kararı aldı.
AfD’li siyasetçiler mitinge 100 bin kişinin katılmasını beklediklerini açıkladı. İstihbarat örgütleri tarafından "aşırı sağcı şüphesiyle" faaliyetleri izlenen AfD’nin yanı sıra Neonazilerin de protesto gösterilerini istismar edebilecekleri tahmin ediliyor.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.