Altı ticaret, üstü tarikat ortaklığı: ‘Kemik yaşı oyunu’ndaki isim, tarikat şeyhinin ticari ortağı

Altı ticaret, üstü tarikat ortaklığı: ‘Kemik yaşı oyunu’ndaki isim, tarikat şeyhinin ticari ortağı
‘Tarikattaki istismar’da HGK’nın yaşını büyük göstermek için tıbbi tetkiklere 21 yaşındaki bir kişiyi sokan ‘Mehmet Emin Margangoz’un, tarikat şeyhi Yusuf Ziya Gümüşel’in, aynı zamanda ticari ortağı olduğu ortaya çıktı.

Hiranur Vakfı’ndaki iddialarda, “HGK’nın yaşını büyük göstermek için hastanedeki tıbbi tetkiklere 21 yaşındaki bir genç kadını sokan kişi” olarak geçen kişi olarak geçen Mehmet Emin Marangoz’un, 6 yaşındaki kızını müridiyle evlendiren Yusuf Ziya Gümüşel’in, aynı zamanda ticari ortağı olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu’nun yazısında yer alan bilgilere göre kamuoyunun “Mehmet Emin Marangoz” olarak bildiği kişinin resmi kayıtlarda ismi “Mehmet Emin Marankoz” olarak geçiyordu. Tekroğlu’nun, Marankoz’un, tarikat şeyhi Yusuf Ziya Gümüşel ile aynı zamanda ticari ortak olduğu belirtilen yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Peki kim bu Mehmet Emin Marangoz?

Önce şunu söyleyelim. Soyadı Marangoz değil, resmi kayıtlara göre Marankoz.

2013 yılında, Milli Gazete’de yer alan haberde kendisini şöyle tanıtıyor:

‘Hiranur Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Marankoz, vakıflarının 2006 yılında kurulduğunu, vakfın onursal başkanının Yusuf Ziya Gümüşel Hocaefendi olduğunu ifade etti.”

Yusuf Ziya Gümüşel, HKG’nin babası. Marankoz ise HKG’nin anlattığına göre, dosyayı kapatan organizasyonu yapan kişi. Yani Kadir İstekli’nin anlattığı gibi, tecavüzü bilenler de kapatanlar da cemaatin en tepesindekiler. Öyle ya, Marankoz, cemaatin iki numarası!

Konu tarikat olur da işin içinde para olmaz mı?

Bunun için, İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarında, iki ismin üzerine kayıtlı şirketlere baktım. Tahminim doğruydu. 8 Ekim 2018’de, “Beyyinat Gıda Turizm İnşaat Tekstil Sanayi Limited Şirketi” adıyla bir şirket kurulmuştu. Firmanın yüzde 70’i Yusuf Ziya Gümüşel’e, yüzde 30’u Mehmet Emin Marankoz’a aitti. Yani HKG’ye yapılan tecavüzün suç ortakları, ticari olarak da ortaktı!

Şirket kendisini resmi sitesinde şöyle tanıtıyordu:

‘Erzurum, Horasan, Kemerli Köyü’nden, İstanbul Ticaret Borsası’na canlı hayvan komisyonculuğu ile işe başladık. Canlı hayvanı Türkiye’nin çeşitli yerlerine taşımak yerine, aldığımız yerde kesmeyi, soğuk zincirle taşımayı işleyip satmayı planladık.’

Şirket resmen 2018 yılında kurulmuştu ama işin geçmişi vardı: “1992 yılından itibaren yaklaşık 30 yıllık tecrübesiyle...”

İTO kayıtlarına göre, iş et zincirinden daha fazlasıydı. Birçok kuruma yemek hizmeti vermek, restoranlar ve tesisler açmak için kurulmuştu. Hangi kurumlara hizmet verildi? Kimler bu şirkete fatura kesti? Şimdilik bilmiyoruz.”

Gündem