Altılı masa, anayasa değişikliği teklifine nasıl bakıyor, hangi parti neyi savunuyor?

Altılı masa, anayasa değişikliği teklifine nasıl bakıyor, hangi parti neyi savunuyor?
Altılı masanın kurmayları anayasa değişiklik teklifin referanduma gitmemesi gerektiği görüşünde.

Başörtüsüne anayasal güvence' getireceği iddiasıyla Meclis’e sunulan teklifin ardından gözler Altılı Masa’ya çevrildi.

CHP, net bir karar vermedi. CHP, parti hukukçularının teklife ilişkin hazırlayacağı raporu bütçe görüşmelerinin ardından ele alacak ve tartışmanın hukuki ve siyasi değerlendirmesini yaptıktan sonra kararını açıklayacak.

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu metin içerisinde riskli gördükleri ifadeler olduğunu, bunların değişmesi gerektiğini belirtirken Genel İdare Kurulu’nda çoğunluğun eğiliminin olumlu olduğunu söyledi.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da teklifle ilgili “Meclis'ten hayır çıkmaz” dedi. Türkiye’nin seçim ortamında olduğunu belirten Davutoğlu, “400'ü aşan bir milletvekiliyle anayasa maddesi kabul edilirse beş parti deriz ki, bu şeref sayın Kılıçdaroğlu'na ait” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da başörtüsü meselesinin Türkiye’nin siyasi hafızasındaki sorunlu alanlardan biri olduğunu belirterek, "Teklifin Anayasa’ya konulmasında beis yok. Metin desteklenebilecek bir metin gibi duruyor" diye konuştu.

Kaya, “Bunu siyasi partiler Meclis içinde çözmeli. Bir siyasi istismar ya da bir strateji konusu yapılmaksızın Meclis’te çözülmesi daha doğru" ifadesini kullandı. Kaya, “Ne yapacak, referandumdan ‘hayır’ çıkarsa kıyafet özgürlüğü mü yasaklanacak? Milletimiz bu gereksiz şovun cezasını sandıkta verir" diye konuştu.


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, başörtüsü meselesinin bir temel hak ve özgürlük sorunu olduğunu vurgulayarak partisinin özgürlükçü bir bakış açısına sahip olduğunu söyledi ve "Normal şartlarda temel hak ve özgürlük sorununa dair bir düzenlemenin oylamaya tabi tutulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Şahin, “Bir karar alınacaksa ya Meclis’te 400 üzerinde bir oy çokluğu ile alınmalı ya 360’ın altında kalmalı. Bu, referanduma götürülecek bir konu olmamalı. İktidar bir oyun kurmak istiyor, bu oyuna karşı ona fırsat verecek bir yaklaşım içinde olmayız” diye konuştu.


Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel de "Altılı Masa nasıl bir karar verirse, masanın aldığı karara uyacağız. Bunu taahhüt ediyoruz. AK Parti'nin bunun üzerinden prim yapmasına, bunu araç olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

24 oya ihtiyaç var

Anayasa değişiklik teklifi oylamalarında siyasi partiler ortak karar alamıyor. Oylama gizli olarak yapılıyor. 360-400 arası evet oyu çıkarsa referanduma gidiliyor. 400'den fazla vekil evet derse anayasa değişikliği referanduma gerek kalmaksızın yürürlüğe giriyor. Meclis’teki sandalye dağılımına göre başörtüsü teklifinin geçmesi için 24 muhalefet milletvekilinin oyuna ihtiyaç var.

Politika