'Altılı masa'nın yönetim modelini Karamollaoğlu açıkladı: Eşgüdüm Kurulu

'Altılı masa'nın yönetim modelini Karamollaoğlu açıkladı: Eşgüdüm Kurulu
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 'altılı masa'nın seçimde kazanması halinde cumhurbaşkanının 'Eşgüdüm Kurulu’yla karar alacağını söyledi.

CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinden oluşan altılı masa, gelecek yılın haziran ayındaki seçimde ortak aday çıkaracak ancak henüz isim belli değil. Altı parti son olarak anayasa önerisini açıklamıştı.

Ankara'da gazetecilere konuşan Karamollaoğlu, adaylarının kazanması halinde parti liderlerinin cumhurbaşkanlığı yardımcısı yerine milletvekili olması gerektiği görüşünü aktardı.

Saadet lideri, mevcut sistemdeki cumhurbaşkanını 'layüsel' (hesap sorulamaz varlık) olarak tanımladı. Karamollaoğlu, liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı yapılmaları halinde vekillikleri düşeceği için bunun mümkün olmadığını belirtti.

Saadet Partisi lideri, şöyle devam etti: "Siz buna cumhurbaşkanı yardımcılığı derseniz milletvekillikleri otomatikman düşer. Ama cumhurbaşkanı kendiliğinden ‘Siyasi parti genel başkanlarıyla istişare ederek karar alacağım’ derse kimsenin yapacağı bir şey yok. Bu kadar. Mesela buna teklif olarak ‘eşgüdüm’ de denilebilir. 'Eşgüdüm Kurulu.' O kadar.”

'İstişare mekanizması'

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre yürütme açısından cumhurbaşkanı ve liderlerden oluşacak Eşgüdüm Kurulu yanı sıra Bakanlar Kurulu da olacağını işaret eden Karamollaoğlu, “Cumhurbaşkanı, bütün siyasi parti genel başkanları ile istişare ederek karar alacak. Yine bir Bakanlar Kurulu oluşacak. Bakanlar birlikte belirlenecek. Vardığımız şey şu; seçim neticesine göre Cumhurbaşkanı parti genel başkanlarıyla görüşerek, bakanları onlardan bilgilerle belirleyecek. Ama o bakanlar da bir istişare mekanizmasının içinde karar alacaklar. Çünkü aslında karar alma yetkileri yok şu anda. O karar, Cumhurbaşkanı tarafından benimsenirse bir mana ifade ediyor. İmzayı Cumhurbaşkanı atacak” ifadesini kullandı.

Liderlerden oluşacak Eşgüdüm Kurulu’nun örneğin Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesi’nde düzenleme yapılmasıyla yasal yetkilere de sahip olabileceği yönündeki soru üzerine Karamollaoğlu, “Bu tamamen Cumhurbaşkanı’nın tavrıyla alakalı bir iş. Eğer Cumhurbaşkanı istişare ederek karar almaya razıysa, ‘Böyle çalışacağım’ diye kamuoyuna deklare etmesi bir taahhüttür. Cumhurbaşkanlığı makamına gelecek kişi için de bu taahhüdüne güvenilir” görüşünde.

Altılı masada gelecek toplantıda Eşgüdüm Kurulu modelini konuşacaklarını açıklayan Karamollaoğlu, bu model için “Ortak görüşünüz mü?” sorusu üzerine “Şu anda ben bunu böyle teklif ediyorum, ama diğer arkadaşların da görüşü şu anda bundan farklı değil. Üzerinde durduğumuz konu şu, biz buna Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı diyemeyiz. Ama bu benim yaptığım bu açıklama istikametinde bir açıklama olacak” yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Politika