Altılı masayı hangi konular dağıtabilir?

Altılı masayı hangi konular dağıtabilir?
Altılı masa 21 Ağustos'ta yeniden toplanacak. Altılı masada oluşturulan işbirliğini bozabilecek 4 temel başlık bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 21 Ağustos Pazar günü altıncı kez yuvarlak masada buluşacak.

Amerika'nın Sesi'nden Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre Karamollaoğlu’nun ev sahipliğindeki buluşmada, liderler tarafından Türkiye’nin gündemindeki sorunlar yanı sıra “altılı masa işbirliği”nin nasıl yürütüleceğine karar verilecek. Bu karara bağlı olarak liderler arasında ikili, altılı temaslar ile komisyonlar aracılığıyla ortak çalışmalar yapılmaya devam edilmesi öngörülüyor. Seçim takvimi ve dolayısıyla Cumhurbaşkanı adayı belirleninceye değin altılı masa birlikteliğinde yöntem değişikliği olmayacağı vurgulanıyor.

Kamuoyunda merak konusu olan ortak Cumhurbaşkanı adayını belirleme noktasında ise altı siyasi parti kurmayları tepkili. Altılı masa çalışmalarına yönelik “ortak aday dayatması” yapıldığı görüşünü paylaşan kurmaylar, “İletişim Komisyonu’yla sanki altı parti bir araya geldiğinde hiçbir şey yapmamış algısına karşı halkın bilgilendirileceğini” söyledi.

Ortak aday Kılıçdaroğlu ve Akşener görüşmesiyle mi belirlenecek?

Ankara kulislerindeki bilgilere göre; CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı olmasında uzlaşma sağlanabileceği görüşü ön plana çıkmaya başladı. Ancak altılı masada, “iktidar ortaklığı (AKP-MHP) tarafından seçim takvimi ilan edilmediği sürece ortak aday ismimi açıklamama tutumu” ağırlığını koruyor. Muhalefet cephesinde, Türkiye’de seçmen davranışları açısından seçimden öncesi son üç aylık gelişmeleri dikkate almak ve “Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ilk turda kazanacak ortak aday” belirlemek gerektiği vurgulanıyor.

Altılı masa işbirliğini hangi başlıklar dağıtabilir?

Altılı masa birlikteliğine ilişkin riskleri sorduğumuz parti kurmayları, “seçim süreci” ve “seçim sonrası” aşamalarındaki adımları işaret ediyor. Muhalefet partileri arasında seçim sürecinde ittifak kurulmasında ve olası iktidar değişikliğinde koalisyon hükümeti oluşturulmasında sıkıntılar olabileceği öngörülüyor. Ancak yaklaşık bir yıldır altı siyasi parti arasında yürütülen müzakereler ile Türkiye’deki kutuplaşmaya karşı çok önemli bir uzlaşma kültürü oluşturulduğu vurgulandı. Altı parti yönetimindeki kurmaylar açısından neyi, nasıl konuşacakları noktasında tecrübe edinildiği kaydedildi. En önemlisi de liderler yani Kılıçdaroğlu, Akşener, Karamollaoğlu, Uysal, Davutoğlu ile Babacan’ın artık kişisel üsluplarıyla birbirlerine aşina oldukları ve bunun henüz muhalefetteyken benzeri görülmemiş ortak çalışma anlayışı sağladığı belirtildi.

Kulislerdeki bilgilere göre; altılı masada sıkıntı yaratabilecek başlıklar: “1-Cumhurbaşkanlığı Seçimi için ortak adayını belirleme, 2-Genel Seçimler için ittifak modelini belirleme yani milletvekilliği listeleri oluşturulması süreci, 3- Seçim sonrasında ülke yönetimi paylaşımında anlaşılamaması, 4- Kürt Sorunu’nun konuşulmasında uzlaşılmaması” olarak ön plana çıktı.

HABERİN TAMAMI

Politika